Skip to main content
search

Tαχεία ανάρρωση μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου

osteoar8ritida 221x300 - Tαχεία ανάρρωση μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίουΒασίλειος Σακελλαρίου, Χειρουργός Ορθοπεδικός – Τμήμα Ισχίου & Γόνατος, Mediterraneo Hospital

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που οφείλεται στην προοδευτική εκφύλιση του χόνδρου των αρθρώσεων. Επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους λόγω του πόνου και του περιορισμού των κινήσεων στην άρθρωση που έχει πάσχει.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου στα αρχικά στάδια της νόσου γίνεται συντηρητικά. Τα διαθέσιμα φάρμακα (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, υαλουρονικό κ.λπ.) βοηθούν στον περιορισμό του πόνου, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να την αναστρέψουν. Σε συνεργασία με το ιατρείο πόνου μας μπορούν σε επιλεγμένους ασθενεις να εφαρμοσθούν και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως χρήση ραδιοσυχνοτήτων σε συγκεκριμένα νεύρα σαφέστατα πιο αποτελεσματικές . Στα τελικά στάδια της νόσου (βαρειά προχωρημένη αρθρίτιδα) και όταν έχει αποτύχει η αποτελεσματικότητα της συντηρητικής αγωγής, η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί τη θεραπεία εκλογής.

Η ολική αρθροπλαστική  του ισχίου, είναι μια απόλυτα επιτυχημένη και ασφαλής επέμβαση που περιλαμβάνει τη χειρουργική αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών με μια νέα τεχνητή άρθρωση. Τα τελευταία χρόνια, η επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου, έχει να επιδείξει σημαντικά βήματα εξέλιξης ως προς τη χειρουργική τεχνική με την οποία εφαρμόζεται, την ποιότητα και ανθεκτικότητα των υλικών (εμφυτευμάτων) στο χρόνο, αλλά και ως προς την καλύτερη διαχείριση της μετεγχειρητικής αναλγησίας και την υιοθέτηση νέων πρωτοκόλλων ταχύτερης αποκατάστασης (fast track).

Τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα απαιτούν τη συνεργασία μιας θεραπευτικής ομάδας, που περιλαμβάνει τον ορθοπαιδικό χειρουργό, τον αναισθησιολόγο και το φυσικοθεραπευτή. Ο συντονισμός της θεραπευτικής ομάδας είναι πολύ σημαντικός για την σωστή προ-εγχειρητική ενημέρωση και εκπαίδευση του ασθενούς, τη διαχείριση του περιεγχειρητικού πόνου και την επιτάχυνση της διαδικασίας φυσικής αποκατάστασης του ασθενούς που έχει υποβληθεί σε μια επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής.

Συγκεκριμένα οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου:

  1. Ενηρώνονται λεπτομερώς για την επέμβαση
  2. Μαθαίνουν τι πρέπει να περιμένουν κατά την μετεγχειρητική περίοδο
  3. Διδάσκονται πως μπορούν να αποφύγουν τους πιθανούς κινδύνους
  4. Εκπαιδεύονται προεγχειρητικά για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και του εύρους κίνησης των αρθρώσεων καθώς και για τη μυική τους ενδυνάμωση
  5. Εισάγονται σε ειδικά προγράμματα διατροφής

Από χειρουργικής πλευράς

  1. Γίνεται εφαρμογή αναίμακτων ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών (MIS) δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή τραυματισμού των ιστών κατά τη διάρκεια της επέμβασης
  2. Γίνεται προσπάθεια εξατομίκευσης της χειρουργικής θεραπείας προσαρμοσμένης στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του προβλήματος του κάθε ασθενούς

Από αναισθησιολογικής πλευράς γίνεται:

  1. εκτίμηση και διαβάθμιση του περιεγχειρητικού τους πόνου
  2. ανάλογη τροποποίηση της χορηγούμενης διεγχειρητικής και μετεγχειρητικής αναλγησίας
  3. χρήση νεότερων φαρμάκων και τεχνικών αναισθησίας που συμβάλλουν στην επίτευξη υψηλού επιπέδου αναλγησίας και δυνατότητα κινητοποίησης του ασθενούς άμεσα μετά την επέμβαση.

Τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι ευρέως διαδεδομένα στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και συνδυάζουν άριστα κλινικά αποτελέσματα, ταχεία λειτουργική αποκατάσταση των ασθενών και σημαντικά μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο. Η εφαρμογή τέτοιου είδους θεραπευτικών πρωτοκόλλων ταχείας αποκατάστασης πρέπει βέβαια να προσαρμόζεται στις δυνατότητες του κάθε συστήματος υγείας.

Η εφαρμογή τέτοιων πρωτοκόλλων ταχείας αποκατάστασης (fast-track) πραγματοποιείται με απόλυτη επιτυχία στο νοσοκομείο Mediterraneo και συγκεκριμένα στην Ορθοπαιδική Κλινική Ισχίου – Γόνατος, υπό τη Διεύθυνση των Ορθοπαιδικών Χειρουργών Dr. Β.Ι. Σακελλαρίου και Dr. Π.Ν Νταγιόπουλου σε συνεργασία με την αναισθησιολογική – αλγολογική ομάδα της Κας Τ. Δήμου και την υποστήριξη του εξειδικευμένου φυσιοθεραπευτικού team του Νοσοκομείου.

Close Menu