Ρομποτική αρθροπλαστική: η εμπειρία με το ρομποτικό σύστημα RO.S.A© ένα χρόνο μετά

ROSA ROBOTIC SURGERY DR DARMANIS - Ρομποτική αρθροπλαστική: η εμπειρία με το ρομποτικό σύστημα RO.S.A© ένα χρόνο μετά

Σπύρος Δαρμανής, M.Sc, Ph.D, Ορθοπαιδικός Διευθυντής Μediterraneo Hospital
Πιστοποιημένος για ρομποτική αρθροπλαστική RO.S.A

Σήμερα που πολλές κλινικές σπεύδουν να αποκτήσουν και εσπευσμένα να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στο ρομποτικό σύστημα RO.S.A, η κλινική Mediterraneo έχει ήδη κλείσει ένα χρόνο από την εισαγωγή και την εγκατάσταση του τελευταίας γενιάς ρομποτικού συστήματος RO.S.A©, και την εκπαίδευση ειδικής ομάδας  στην ρομποτική αρθροπλαστική.  Η εμπειρία μας είναι ήδη μεγάλη, έχοντας αντιμετωπίσει τόσο απλά περιστατικά οστεοαρθρίτιδας γόνατος όσο και αρκετά  σύνθετα τα οποία με την κλασική χειρουργική μέθοδο θα είχαν αρκετά προβληματική αντιμετώπιση και πολλές φορές αμφίβολο αποτέλεσμα. Αξίζει να τονίσουμε ότι αυτό το διάστημα, πέρα από την δικιά μας εμπειρία πραγματοποιήθηκαν αρκετές τροποποιήσεις και στο software του ρομπότ με αποτέλεσμα  η αρθροπλαστική να γίνεται τεχνικώς πολύ εύκολα, μειώνοντας την έκθεση του ασθενούς στο περιβάλλον του χειρουργείου, ελαττώνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο λοιμώξεων και πετυχαίνοντας ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Ταυτοχρόνως, όλοι οι χειρουργοί που πρώτοι χρησιμοποιήσαμε στην Ελλάδα το ρομπότ,  συναντηθήκαμε διαδικτυακά πολλές φορές για να ανταλλάξουμε απόψεις συνομιλώντας και με τους κατασκευαστές έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τη συνεχή βελτίωση του όλου συστήματος.

 

Πως φθάσαμε στην ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος

 Η αρθροπλαστική γόνατος εξελίχθηκε την τελευταία 15 ετία , αρχικά με τις τεχνικές M.I.S (minimal invasive techniques) , στη συνέχεια με την ψηφιακά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική που χρησιμοποιήσαμε από το 2007  και τέλος φθάνουμε στην ρομποτική αρθροπλαστική. Το ρομποτικό σύστημα RO.S.A πήρε έγκριση λειτουργίας από τον Αμερικανικό οργανισμό F.D.A (Food and Drug Administration) τελευταία, τον Ιανουάριο του 2019. Αποτελεί την εξέλιξη των προηγούμενων ρομποτικών συστημάτων.

Η τεχνολογία αιχμής του συστήματος RO.S.A, μας επιτρέπει να εξατομικεύουμε το χειρουργικό πλάνο βασιζόμενοι στις ανατομικές παραλλαγές των οστών και των μαλακών μορίων  κάθε ασθενούς πριν την αρθροπλαστική γόνατος,  γεγονότα που επιτρέπουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Διεγχειρητικά, μπορούμε να αλλάξουμε ή να τροποποιήσουμε το χειρουργικό πλάνο, βασιζόμενοι στα ευρήματα του χειρουργείου σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την ακριβή οστεοτομία (με ακρίβεια χιλιοστού), την εξισορρόπηση των μαλακών μορίων και τελικά την ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων με βάση την κινηματική τρισδιάστατη ευθυγράμμιση και όχι την στατική ευθυγράμμιση που γόνατος που πραγματοποιούνταν  στις αρθροπλαστικές γόνατος μέχρις σήμερα.

Τι προσφέρει η ρομποτική τεχνολογία:

 • Ακριβέστερη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων το οποίο συνεπάγεται  φυσιολογικότερη  αίσθηση του γόνατος μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Επαναληψιμότητα, δηλαδή όσες φορές και να κάνουμε την επέμβαση να πετυχαίνουμε το ίδιο άριστο αποτέλεσμα (Accuracy- precision)
 • Βελτιωμένη ασφάλεια και ελαττωμένο ρίσκο για κάκωση στα παρακείμενα μόρια (αγγεία , νεύρα, μύες , δέρμα)
 • Μικρότερες τομές που σημαίνουν συντομότερη αποθεραπεία , και λιγότερο πόνο.
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.
 • Αποφυγή επιπλοκών όπως πνευμονική εμβολή  και μικρότερη απώλεια αίματος από το ό,τι έχουν οι συμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούν τους ενδομυελικούς οδηγούς για να «μετρήσουμε» το γόνατο.
 • Πραγματοποίηση αρθροπλαστικής και τοποθέτηση εμφυτεύματος σε ειδικές περιπτώσεις (με παραμορφώσεις ή και  με συνυπάρχοντα εμφυτεύματα), όπου δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί η πρόθεση με την κλασσική τεχνική
 • Βελτιωμένη συνολική ικανοποίηση ασθενούς και πιθανώς μεγαλύτερη διάρκεια του εμφυτεύματος

 

Rosa team 1024x571 - Ρομποτική αρθροπλαστική: η εμπειρία με το ρομποτικό σύστημα RO.S.A© ένα χρόνο μετά

Το ρομπότ στην κλινική του Mediterraneo Ηospital χρησιμοποιείται από τον Διευθυντή Ορθοπαδικό κ. Δαρμανή, σε ειδικά οργανωμένο τμήμα με ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό χειρουργείου και ειδικούς τεχνολόγους

 

Σύνθετα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν με το ρομποτικό σύστημα RO.S.A

 Η μεγάλη ωφέλεια για τους ασθενείς με την αύξηση της εμπειρίας μας και τη βελτίωση του λειτουργικού συστήματος του robot,  δεν βρίσκεται μόνο στις περιπτώσεις της απλής οστεοαρθρίτιδας. Βρίσκεται και στην αντιμετώπιση ολοένα και πιο δύσκολων  περιστατικών  τα οποία με την κλασική αρθροπλαστική  θα είχαν πολύ δύσκολη αντιμετώπιση, με μεγάλο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής του εμφυτεύματος. Αυτά τα λεγόμενα «σύνθετα / complex » περιστατικά  είναι περιπτώσεις που με την ρομποτική χειρουργική αντιμετωπίζονται εξίσου ικανοποιητικά και με την ίδια ακρίβεια χιλιοστού όπως και τα απλά περιστατικά  οστεοαρθρίτιδας. Συνεπώς σε αυτά τα περιστατικά κοντεύει η ρομποτική μέθοδος  να γίνει  η μοναδική μέθοδος που μπορεί να εγγυηθεί άριστο αποτέλεσμα με ταυτόχρονο πολύ μικρό κίνδυνο επιπλοκών. Ας δούμε όμως κάποια από αυτά τα σύνθετα περιστατικά που αντιμετωπίζονται με την ρομποτική αρθροπλαστική.

 1. Περιπτώσεις με προΰπαρξη εμφυτευμάτων ή υλικών οστεοσύνθεσης τα οποία θα απαιτούσαν  πιθανώς δεύτερη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των προηγούμενων εμφυτευμάτων. Ρομποτικά, πραγματοποιείται η διαδικασία με μία επέμβαση και με απόλυτη ακρίβεια.
 2. Ασθενείς με διαταραχή της ανατομίας τους,  παραμορφωμένο μηριαίο οστούν ή κνήμης (από παλαιά κατάγματα). Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει διαταραχή του άξονα και με την κλασική αρθροπλαστική γόνατος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τοποθετηθεί το εμφύτευμα σε λάθος θέση με αποτέλεσμα την γρήγορη  φθορά των εμφυτευμάτων και ουσιαστικά την αποτυχία της επέμβασης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Με την ρομποτική αρθροπλαστική έχουμε απόλυτη αποκατάσταση του άξονα του μέλους και τοποθέτηση του εμφυτεύματος στην ιδανική θέση. Επίσης η διαδικασία γίνεται σε σύντομο χειρουργικό χρόνο με αποτέλεσμα την ελάττωση της πιθανότητας λοιμώξεων και λόγω της εμφύτευσης σε σωστότερη  θέση  έχουμε μεγάλη διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής.
 3. Ασθενείς με παλιές ουλές στο δέρμα απαιτούν  τροποποιημένη προσπέλαση, δηλαδή απαιτούν εναλλακτικές πιο μικρές τομές ή και διαφορετικές θέσεις (δηλαδή η τομή μας να «περάσει» από σημεία που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα και την επούλωση των μαλακών μορίων). Σε αντίθετη περίπτωση με την κλασσική αρθροπλαστική θα μπορούσαμε να  οδηγηθούμε  σε λάθος εκτίμηση και πιθανή νέκρωση του  δέρματος ενώ με την ρομποτική δε συμβαίνει αυτό και μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλη ακρίβεια στις οστεοτομίες και στην εμφύτευση των υλικών ακόμη και από «εναλλακτικές» οδούς.
 4. Περιπτώσεις με μεγάλη δυσκαμψία στην άρθρωση που δεν επιτρέπουν μεγάλο εύρος κίνησης του γόνατος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Σε αυτή την περίπτωση το ρομποτικό σύστημα μπορεί να πραγματοποιήσει τις οστεοτομίες των αρθρικών επιφανειών με απόλυτη ακρίβεια  ακόμα και όταν έχουμε μεγάλη δυσκαμψία και περιορισμό στο εύρος κίνησης του  γόνατος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προετοιμασία των αρθρικών επιφανειών όταν το γόνατο δεν μπορεί να έρθει σε καλή κάμψη ή σε  πλήρη έκταση και ο χειρουργός δεν έχει καλή ορατότητα, είναι πολύ επικίνδυνο για λάθος προετοιμασία των αρθρικών επιφανειών πράγμα που ευτυχώς δεν συμβαίνει ποτέ  με το ρομποτικό σύστημα.
 5. Περιπτώσεις με μεγάλη συνδεσμική αστάθεια από ρήξη συνδέσμων που θα απαιτούσαν ειδική πρόθεση συνδεδεμένου τύπου, με την κινηματική ευθυγράμμιση μπορεί να επιτευχθεί πολύ μεγάλη σταθερότητα στην άρθρωση με προθέσεις που εξασφαλίζουν μακρά διάρκεια ζωής και ταυτόχρονα  ένα πλήρες εύρος κίνησης στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Το ρομποτικό σύστημα RO.S.A βοηθά να πραγματοποιηθεί η αρθροπλαστική με τέτοιο τρόπο ώστε να ομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με την φυσιολογική άρθρωση, και όπως βλέπουμε και στην διεθνή βιβλιογραφία, οι περισσότεροι ασθενείς με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας αναφέρουν ότι αισθάνονται το γόνατο το περισσότερο «δικό τους», σχεδόν σαν το φυσιολογικό. Επίσης, με την εφαρμογή σε ολοένα πιο δύσκολα και πιο σύνθετα περιστατικά, στα οποία μέχρι τώρα η επιτυχία της κλασικής αρθροπλαστικής ήταν πολύ χαμηλή, μπορούμε να πούμε ότι ολοένα και περισσότερο αυξάνει η «δεξαμενή» των περιστατικών τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ρομποτική τεχνολογία και επομένως είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγο θα επεκταθεί και στις αναθεωρήσεις αρθροπλαστικών πετυχαίνοντας ολοένα και καλύτερο αποτέλεσμα και μεγαλύτερη ικανοποίηση του ασθενούς μετά από αυτές τις σύνθετες επεμβάσεις.

 

 

 

μετροπολιταν νοσοκομείο, metropolitan hospital, ασκληπιειο, ασκληπιειο βουλας, ιατρικο αθηνα, ιατρικο μαρουσι, ιατρικο φαληρο