HandX: Η Ρομποτική Χειρουργική «στο χέρι» του χειρουργού

37659025 1598562270267119 5388855961182011392 n - HandX: Η Ρομποτική Χειρουργική «στο χέρι» του χειρουργού

Νικόλαος Βαλσαμίδης, Χειρουργός, Διευθυντής τμήματος Eξελιγμένης Λαπαροσκοπικής & Χειρουργικής Παχυσαρκίας Mediterraneo Hospital

Εδώ και λιγότερο από ένα χρόνο χρησιμοποιείται στο Mediterraneo Hospital μία νέα, επαναστατική μέθοδος στις επεμβάσεις της κοιλιακής χώρας.
Είμαστε το πρώτο Νοσοκομείο στην Ευρώπη που την εφαρμόζει συστηματικά και αυτό έγινε μετά από το όραμα και την επιμονή της διοίκησης και των χειρουργών του νοσοκομείου μας, που πάντα επιθυμούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Την ονομάζουμε 3D system EinsteinVision  HandX Ρομποτική Χειρουργική, μία ονομασία που περιγράφει με ακρίβεια αυτό που πραγματικά είναι:
Λαπαροσκοπική χειρουργική μέθοδος με ενισχυμένη ακρίβεια κινήσεων λόγω των ρομποτικών βραχιόνων HandX και της τρισδιάστατης εικόνας που προσφέρει το σύστημα Einstein 3 της εταιρείας Aesculap.

Σήμερα υπάρχουν τρεις κύριοι μέθοδοι χειρουργικής: η ανοιχτή, η λαπαροσκοπική και η ρομποτική που είναι η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής.

Καθεμία από αυτές έχει βρει ή βρίσκει τη θέση της στην αντιμετώπιση χειρουργικών παθήσεων. Η επιλογή εφαρμογής της μίας ή της άλλης μεθόδου δεν εξαρτάται μόνο από το αν αυτή αποτελεί την ενδεδειγμένη επιστημονικά μέθοδο αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πάθησης βάσει των σύγχρονων Ιατρικών κατευθυντήριων Οδηγιών,  αλλά και  από την ικανότητα του χειρουργού να την εφαρμόσει σωστά .

Για την ανοιχτή χειρουργική δεν χρειάζεται να γράψω πολλά. Πρέπει να ανήκω στις τελευταίες γενιές χειρουργών που απέκτησαν ικανή εκπαίδευση και στην ανοιχτή, πέρα από τις μοντέρνες μεθόδους χειρουργικής.
Διατηρεί ακόμα την θέση της στην φαρέτρα των επιλογών, αλλά πολύ σύντομα η εξέλιξη της επιστήμης θα κάνει τις ανοιχτές επεμβάσεις απαραίτητες σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η ρομποτική τεχνική Handx είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα της επιστημονικής εξέλιξης που περιορίζει την ανοιχτή χειρουργική.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι πολλά. Πολλά ερευνητικά πρωτόκολλα και δημοσιευμένες μελέτες έχουν καθιερώσει σήμερα τη μέθοδο στο σύνολο της Επιστημονικής Χειρουργικής κοινότητας παγκοσμίως. Οι μέρες που οι παλιοί χειρουργοί έλεγαν: «γιατί να δω τι έχει πίσω από μια πόρτα μέσα από την κλειδαρότρυπα, αφού μπορώ απλά να ανοίξω την πόρτα», στην προσπάθεια τους να πείσουν υπέρ της ανοιχτής χειρουργικής, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το «να ανοίξεις» την πόρτα κρύβει ικανούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκατάστασή τους. Η εφαρμογή της λαπαροσκοπικής μεθόδου αποδεικνύει στην πράξη τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης, όπως ακριβώς ορίζεται στα συμπεράσματα των μελετών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί ρομποτικά συστήματα με σκοπό την ενίσχυση των μικρών κινήσεων, «της λεπτομέρειας» του χειρουργείου και κυρίως τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των χειρουργημένων ασθενών, αφού με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η προστασία μικρών νεύρων και αγγείων που δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι.

Θα δούμε στον παρακάτω συγκριτικό πίνακα ότι κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα εφαρμογής, έγκειται δε η επιλογή μίας από αυτές όχι μόνο στις ενδείξεις αλλά στην εμπειρία του θεράποντος χειρουργού.

Ανοιχτή Χειρουργική Λαπαροσκοπική Ρομποτική Χειρουργική
Πλεονεκτήματα Ελευθερία κινήσεων χειρισμών Πολύ καλή εξέλιξη εφαρμογών Ελευθερία κινήσεων χειρισμών
Αποδεδειγμένη εφαρμογή Αποδεδειγμένη εφαρμογή Εξάλειψη τρέμουλου
Απευθείας όραση – 3D Όραση Ελάχιστα επεμβατική Μικρο-χειρουργική
Σταθερός χρόνος επέμβασης Σταθερός χρόνος επέμβασης Προσαρμογή εύρους κινήσεων
Καλός συγχρονισμός μάτι-χέρι Απευθείας Όραση 3D Όραση
Εύκολη καθοδήγηση-εκμάθηση Μείωση χρόνου νοσηλείας Πιο αποστειρωμένο περιβάλλον
Αφή Μείωση χρόνου αποκατάστασης Εφαρμογές τηλε-χειρουργικής
Αύξηση ικανοποίησης ασθενών Εργονομική για τον χειρουργό
Μειονεκτήματα Μη ικανοποιητική αποστείρωση Καμπύλη εκμάθησης Έλλειψη Αφής
Μεγάλο χειρουργικό τραύμα Δισδιάστατη κίνηση Κόστος
Ενισχυμένο τρέμουλο Δισδιάστατη όραση Καμπύλη εκμάθησης
Αύξηση χρόνου νοσηλείας Ενισχυμένο τρέμουλο Χρόνος χειρουργείου
Έλλειψη αφής Χρήζει περισσότερης μελέτης

Με τη Ρομποτική Χειρουργική Μέθοδο HandX:

α) κρατάμε όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου.
β) εμπλουτίζουμε με τα κυριότερα πλεονεκτήματα της αμιγώς Ρομποτικής Χειρουργικής.
γ) εξαλείφουμε τα μειονεκτήματα των δύο αυτών ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων.
δ) κρατάμε το κόστος σε επίπεδα που δεν υπερβαίνουν συνήθως το κόστος μια αμιγώς λαπαροσκοπικής μεθόδου.

HandX Nikolaos Valsamidis Robotic Surgery 1 - HandX: Η Ρομποτική Χειρουργική «στο χέρι» του χειρουργού

Σε ποιες επεμβάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η νέα μέθοδος;

Το HandX βρίσκει εφαρμογή σε χειρουργεία βουβωνοκήλης, κοιλιοκήλης, διαφραγματοκήλης, χειρουργεία παχυσαρκίας, προστατεκτομής και νεφρεκτομές καθώς επίσης και σε γυναικολογικές επεμβάσεις. Γενικά η εφαρμογή του περιλαμβάνει όλο το φάσμα των λαπαροσκοπικών χειρουργείων, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα:

Γενική Χειρουργική Ουρολογία Γυναικολογία
Χειρουργείο κήλης Νεφρεκτομή Εκτομή κύστης ωοθήκης
Σκωληκοειδεκτομή Ριζική προστατεκτομή Ωοθηκεκτομή/ Σαλπιγγεκτομή
Διαφραγματοκήλη / ΓΟΠΝ Ινομυεκτομή
Κολεκτομή Ολική υστερεκτομή
Εντερεκτομή
Γαστρεκτομή
Χολοκυστεκτομή
Ηπατεκτομή
Εκτομή παγκρέατος
Χειρουργεία Παχυσαρκίας
Εκτομές όγκων κοιλιακής χώρας

Τελικά, τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική Μέθοδος HandX;

Πρόκειται για μια νέα μέθοδο Ρομποτικής Χειρουργικής την οποία εφαρμόζει πρώτο στην Ευρώπη το Mediterraneo Hospital.  Είναι μια 3D λαπαροσκοπική μέθοδος με ενισχυμένη ακρίβεια κινήσεων μέσω των ρομποτικών βραχιόνων HandX.
Η μέθοδος αυτή συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της  λαπαροσκοπικής μεθόδου και της συμβατικής ρομποτικής μεθόδου ,δηλαδή την τρισδιάστατη όραση και την εξαιρετική ακρίβεια κινήσεων που επιτρέπουν την προστασία μικρών αγγείων και νεύρων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, τις μικρές τομές, το μειωμένο χρόνο νοσηλείας, και την ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου. Το κόστος εφαρμογής της νέας μεθόδου είναι περίπου ίδιο με αυτό ενός λαπαροσκοπικού χειρουργείου.
Το μικρό επιπλέον κόστος της μεθόδου αντισταθμίζεται από την εξοικονόμηση ακριβών υλικών που χρησιμοποιούνται σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, τις μειωμένες ημέρες νοσηλείας, τις λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές και την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην εργασία του.

 

μετροπολιταν νοσοκομείο, metropolitan hospital, ασκληπιειο, ασκληπιειο βουλας, ιατρικο αθηνα, ιατρικο μαρουσι, ιατρικο φαληρο