Σεμινάρια ATLS

Τι είναι το ATLS®;

Το ATLS® είναι ένα σεμινάριο εξειδικευμένης υποστήριξης ζωής στον πολυτραυµατία και απευθύνεται σε γιατρούς οι οποίοι εκπαιδεύονται στις σωστές ενέργειες και τεχνικές της άμεσης υποστήριξης του τραυματία, της φροντίδας δηλαδή, που πρέπει να παρέχεται στον τραυματία την πρώτη ώρα ή «χρυσή ώρα» (The Golden Hour”) όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, όταν η ταχεία αξιολόγηση, η ανάνηψη, και συχνά η επέμβαση συμβάλλουν στην επιβίωση και μειώνουν δραστικά τη σχετιζόμενη νοσηρότητα.

Στο ATLS® απαιτείται η ενεργός συμμετοχή του εκπαιδευόμενου με διάδραση (interaction) στις διαλέξεις και στην πρακτική εξάσκηση.

Η πρακτική εξάσκηση πραγματοποιείται σε προπλάσματα και σε μανεκέν που υποδύονται ποικίλα τραυματολογικά περιστατικά, καθώς και στο Πειραματικό Χειρουργείο.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με γραπτές και προφορικές εξετάσεις που αξιολογούν τις γνώσεις και ικανότητες των εκπαιδευόμενων στην αντιμετώπιση βαριά τραυματισμένων ατόμων.

Πόσο διαρκεί και σε ποιους απευθύνεται;

Το σεμινάριο διαρκεί 2 ημέρες (20 εκπαιδευτικές ώρες) και απευθύνεται σε όλους τους ιατρούς ανεξαρτήτου ειδικότητας που παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη, σε ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων και επείγουσας ιατρικής.

Συμμετοχή

Ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε κάθε πρόγραμμα περιορίζεται στους 15-22.

Το κόστος συμμετοχής είναι 500 € και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το εγχειρίδιο του ATLS®, στη νέα, 10η έκδοση η οποία χαρακτηρίζεται από μια διεθνή, διεπιστημονική και τεκμηριωμένη προσέγγιση, για να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου ιατρού, παγκοσμίως.

Οι ιατροί που ολοκληρώνουν με επιτυχία το σεμινάριο λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό (Verification Card) που ισχύει διεθνώς για 4 χρόνια, οπότε θα πρέπει να ανανεωθεί (Reverification).

ATLS Meditteraneo Hospital Course Site

Διευθυντής  προγράμματος
Κωνσταντίνος Βίλλιας, Γενικός χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Nοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ

Υπεύθυνη Συντονίστρια του προγράμματος
 Αθηνά Ζήκου

Υπεύθυνη Γραμματέας του προγράμματος
Άννα Καραμπίνη

ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Οι ημερομηνίες για το επόμενο σεμινάριο:
Θα ανακοινωθούν σύντομα
Πληροφορίες & εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής:
Γραμματεία Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Τηλ. 6932547761
Δευτέρα – Παρασκευή: 08:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00

e-mail: atls@mediterraneohospital.gr

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...

Το ATLS® γεννήθηκε στη Νεμπράσκα των Η.Π.Α το 1976 μετά από μία αεροπορική συντριβή, κατά την οποία ο James Styner, ορθοπεδικός χειρουργός και πιλότος του αεροσκάφους, υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς όπως και 3 από τα παιδιά του, ενώ η σύζυγός του σκοτώθηκε επιτόπου.
Ο Styner πραγματοποίησε την αρχική αξιολόγηση των παιδιών του στο σημείο συντριβής και στη συνέχεια διαπίστωσε ότι η επείγουσα περίθαλψη, που έλαβαν στο μικρό νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν, ήταν ανεπαρκής και ακατάλληλη.
Με την επιστροφή του στο Λίνκολν, ο Styner άρχισε να αναπτύσσει ένα σύστημα διάσωσης σε περίπτωση κρίσιμου τραυματισμού. Μαζί με τον συνάδελφό του Paul Collicott και με τη βοήθεια του Ιδρύματος Ιατρικής Εκπαίδευσης του Λίνκολν, πραγματοποίησαν το πρώτο μάθημα ATLS το 1978.

Το 1980, η Επιτροπή Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών υιοθέτησε το ATLS® και σταδιακά ξεκίνησε η διοργάνωση σεμιναρίων στις Η.Π.Α. και διεθνώς.

Στην Ελλάδα ήρθε το 1993 με Διευθυντή τον Καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη. Το Εθνικό Κέντρο ATLS® στην Πάτρα με τον Διευθυντή του κ. Ανδρουλάκη είναι υπεύθυνο για τον ποιοτικό έλεγχο όλων των σεμιναρίων και για την ίδρυση νέων εκπαιδευτικών κέντρων.

Σήμερα το ATLS® πραγματοποιείται σε πάνω από 80 χώρες παγκοσμίως και σε πολλές από αυτές είναι προαπαιτούμενο για την έναρξη ειδικότητας (ΗΠΑ, Αγγλία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία.)