Διαφορές αρθροσκόπησης και αρθροπλαστικής

hercules patsopoulos mediterraneo hospital scaled - Διαφορές αρθροσκόπησης και αρθροπλαστικής

Dr. med. Ηρακλής Ι. Πατσόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων Mediterraneo Hospital

Πολύ συχνά παρατηρείται οι ασθενείς μας να αδυνατούν να διαχωρίσουν τις έννοιες της αρθροπλαστικής και της αρθροσκόπησης. Με απλά λόγια σας παρουσιάζουμε τι συμβαίνει σε κάθε μία από τις μεγάλες αρθρώσεις (πχ ώμος, αγκώνας, ισχίο, γόνατο, ποδοκνημική), όταν τις υποβάλουμε αρθροπλαστική ή αρθροσκόπηση.

Ποιες οι είναι λοιπόν οι διαφορές μεταξύ της αρθροσκόπησης και της αρθροπλαστικής;

  • Η αρθροπλαστική όπως αναφέρει η ίδια η λέξη είναι μία επέμβαση στην οποία αντικαθίσταται εξ’ ολοκλήρου η εκάστοτε άρθρωση με μία νέα από κράματα μετάλλων και πλαστικό. Με ειδικό πριόνι αφαιρούνται οστεοχόνδρινα τεμάχια αυτής της άρθρωσης η οποία έχει υποστεί φθορά στο βάθος του χρόνου. Στην αρθροσκόπηση, η φυσιολογική αρχιτεκτονική της άρθρωσης παραμένει κατ’ αρχάς η ίδια, χωρίς να αλλάζει εν συνόλω η δομή της.
  • Η αρθροπλαστική γίνεται μέσω ανοιχτής τομής, ενώ η αρθροσκόπηση γίνεται μέσω δύο ή περισσοτέρων οπών στην άρθρωση.
  • Η αρθροπλαστική είναι περισσότερο παρεμβατική, ενώ η αρθροσκόπηση πλησιάζει το μη επεμβατικό.
  • Κατά συνέπεια αυτών, στην αρθροσκόπηση ο ασθενής συνέρχεται πολύ πιο γρήγορα από την επέμβαση, είναι σχεδόν ανώδυνος και εξέρχεται πάντοτε την ίδια ημέρα από το Νοσοκομείο. Η αρθροπλαστική σπάνια είναι εντελώς ανώδυνη, έχει κάποιο πόνο αρχικά και κατ’ εξαίρεση ο ασθενής βγαίνει από το Νοσοκομείο την ίδια ημέρα.
  • Η αρθροσκόπηση στοχεύει στην διατήρηση της αρχικής ανατομικής οντότητας η οποία υπέστη τραυματισμό και έτσι έχουμε τη μηνισκοσυρραφή στη ρήξη του μηνίσκου, τη χονδροπλαστική στη βλάβη του χόνδρου, την Πλαστική του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου στην ρήξη του, την επανακαθήλωση των ραγέντων τενόντων στον ώμο όπως και την επανακαθήλωση του αποσπασθέντος επιχειλίου χόνδρου στον ώμο ή στο ισχίο. Στην αρθροπλαστική η ιατρική πράξη έχει ως αποτέλεσμα πάντα το ίδιο, δηλαδή την ολική ή μερική αντικατάσταση της άρθρωσης με μία μεταλλική.
  • Η αρθροπλαστική μπορεί να γίνει μέσω ρομποτικής υποβοήθησης ενώ στην αρθροσκόπηση δεν απαιτούνται τέτοια μέσα.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι η απόφαση για τη διενέργεια οποιουδήποτε τύπου επέμβασης είναι αποκλειστικά του χειρουργού Ιατρού και όχι επιλογή του ασθενούς.

Στο Mediterraneo Hospital υπάρχει ο κορυφαίος εξοπλισμός ο οποίος διασφαλίζει στη μεν αρθροσκόπηση, εικόνα ικανή να προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες, στη δε αρθροπλαστική δυνατότητες διενέργειας του χειρουργείου με το κορυφαίο αυτήν την στιγμή στον κόσμο Ρομποτικό Σύστημα “ROSA”.

 

 

μετροπολιταν νοσοκομείο, metropolitan hospital, ασκληπιειο, ασκληπιειο βουλας, ιατρικο αθηνα, ιατρικο μαρουσι, ιατρικο φαληρο