Skip to main content
search

Νευροχειρουργική

Η Nευροχειρουργική ασχολείται με την  χειρουργική αντιμετώπιση νόσων του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και της σπονδυλικής στήλης καθώς και των περιφερικών νεύρων.

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται είναι:

  • Παθήσεις αγγείων εγκεφάλου
  • Εξωπυραμιδικές νόσοι (π.χ νόσος του Πάρκινσον, δυστονία) & διάφορες μορφές τρόμου
  • Διαταραχές ΕΝΥ – Yδροκεφαλία
  • Βιοψίες εγκεφάλου
  • Νευραλγία τριδύμου

Χειρουργική Εγκεφάλου

Επεμβάσεις στο κρανίο και στον εγκέφαλο γίνονται σε πολλές περιπτώσεις είτε επειγόντως όταν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή ή την σωστή λειτουργία του ασθενούς  είτε προγραμματισμένα για πολλές παθήσεις.

Η χειρουργική του εγκεφάλου έχει εξελιχθεί  με την πρόοδο της τεχνολογίας την τελευταία 20ετία και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ένα πλήθος τεχνολογικών υποδομών  που βρίσκονται σήμερα στη διάθεση των νευροχειρουργών έχει βελτιώσει εντυπωσιακά το αποτέλεσμα:
Όπως  η χρήση επεμβατικού μικροσκοπίου , η  διεγχειρητική ακτινοσκόπηση, η  αγγειογραφία και  τομογραφία, η χρήση συσκευής αναγνώρισης θέσεως και καθοδήγησης (navigation), η χρήση διεγχειρητικά νευροφυσιολογικού monitoring για τον έλεγχο της ακεραιότητας των νευρικών οδών και της τοπογραφίας .

Όλα αυτά τα  ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία αποτελούν τον ειδικό εξοπλισμό των νευροχειρουργών στο Mediterraneo Hospital και τους επιτρέπουν να προβαίνουν στις πιο απαιτητικές επεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, η προμήθεια του 1ου στην Ελλάδα φορητού αξονικού τομογράφου O-ARM, σε συνδυασμό με το navigation, έδωσε τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξαιρετικά λεπτεπίλεπτων επεμβάσεων σε περιοχές του εγκεφάλου που μέχρι τώρα ήταν απροσπέλαστες.

Το τελευταίο απόκτημα του τμήματος είναι ένα ειδικό μικροσκόπιο που με μία απλή χρωστική επιτρέπει στο χειρουργό να ξεχωρίζει τα κακοήθη κύτταρα και να προβαίνει με ασφάλεια και ακρίβεια στην αφαίρεσή τους.

Χειρουργική Νωτιαίου Μυελού & Νωτιαίων Νεύρων

Η χειρουργική του νωτιαίου μυελού έχει εισπράξει όλα τα πλεονεκτήματα από την χειρουργική του εγκεφάλου και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Ο μεγάλος όγκος χειρουργείων Σπονδυλικής στήλης που εκτελούνται στο Mediterraneo, σε συνδυασμό με τον πρωτοποριακό εξοπλισμό του νευροχειρουργικού τμήματος, το αναδεικνύουν σε κέντρο αναφοράς σε ευρωπαϊκό  επίπεδο.

Ειδικότερα,  εκτελούνται:

  • Αφαίρεση όγκων από την ευαίσθητη περιοχή του μυελού με χρήση μικροχειρουργικής και laser και διεγχειρητικά νευροφυσιολογικού monitoring και καθοδήγηση με navigation
  • Αφαίρεση δισκοκήλης με μικροχειρουργική τεχνική και διεγχειρητική ακτινοσκόπηση με ελάχιστες τομές ή και χωρίς τομές  και με ελάχιστη νοσηλεία.

Αποσυμπίεση νωτιαίου μυελού με ανοικτή ή ελάχιστα επεμβατική τεχνική με την χρήση navigator (πλοηγού).

Νόσος Parkinson

Η  χειρουργική θεραπεία σε ενδεδειγμένες περιπτώσεις παρκινσονικών ασθενών, έγκειται στην εφαρμογή μίας ειδικής τεχνικής, της « Εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης», ευρέως γνωστής με τον αγγλικό όρο DBS  (Deep brain stimulation).

Χρόνιος, ανθεκτικός σε θεραπεία πόνος

Σε συνεργασία με τη Μονάδα Πόνου, σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες γίνεται τοποθέτηση ενδομηνιγγικής νωτιαίας αντλίας μορφίνης αλλά και χρήση της νέας τεχνικής της νευροτροποποίησης, κατά την οποία ηλεκτρόδια τοποθετούνται διαδερμικά ή με ανοικτή χειρουργική τεχνική στο νωτιαίο μυελό ή σε περιφερικά νεύρα σε σημεία που αντιστοιχούν στο είδος και την τοποθεσία του πόνου. Αντλώντας ρεύμα από μπαταρίες μακράς διαρκείας που έχουν τοποθετηθεί μόνιμα συνήθως κάτω από το δέρμα της κοιλιάς διεγείρουν συγκεκριμένα νευρικά στοιχεία αντικαθιστώντας την αίσθηση του πόνου με μία άλλη μη δυσάρεστη αίσθηση (αιμωδία).

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

“You helped us through a traumatic time with keeping us informed of test results and further tests required. You shared our disappointments and good news. I have never experienced any medical staff so supportive and understanding.”

Close Menu