Skip to main content
search

Τι να προσέχουμε το καλοκαίρι για να μην πάμε από την παραλία στο νοσοκομείο

Μιχάλης Ν. Βοργιάς M.D.,F.A.C.S, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Mediterraneo Hospital
Πηγή: http://www.arcadiaspot.gr/

BEACH - Τι να προσέχουμε το καλοκαίρι για να μην πάμε από την παραλία στο νοσοκομείο

Κύριε Βοργιά, υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες που μπορείτε να μας δώσετε για το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε στις διακοπές μας;

«Καταρχήν πίνουμε μόνο εμφιαλωμένο νερό και αποφεύγουμε αυτό από την παροχή του ξενοδοχείου. Αποφεύγουμε να καταναλώσουμε άπλυτα φρούτα και λαχανικά, δεν κολυμπάμε σε θολά και μολυσμένα ύδατα, παρά μόνο σε οργανωμένες παραλίες. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες ασθένειες που είναι συνηθισμένες σε εξωτικούς προορισμούς. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τον εντεροϊό και τις δηλητηριάσεις. Δεδομένου ότι η μόλυνση γίνεται από το στόμα, πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε σε υπαίθριες αγορές και να είμαστε σε επαγρύπνηση για τις παρασιτικές ασθένειες και τα σκουλήκια. Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό ρωτάμε τον τουριστικό μας πράκτορα για τις ασθένειες που ενδεχομένως βρίσκονται σε έξαρση στον τόπο προορισμού μας αλλά και κάνουμε τη δική μας έρευνα στο διαδίκτυο. Σε κάθε ταξίδι μας πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα μίνι φαρμακείο. Μόλις επιστρέψουμε πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Εάν παρουσιάσουμε συμπτώματα όπως αδιαθεσία, έμετος, πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός, κίτρινο χρώμα πρέπει να συμβουλευτούμε αμέσως τον οικογενειακό μας γιατρό».

Ποιές είναι οι συνηθισμένες ασθένειες του Καλοκαιριού που μπορούν να μας στείλουν ακόμη και στο νοσοκομείο;

«Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και όταν ενοικιάζουμε αυτοκίνητα και μηχανάκια. Γνωρίζουμε τα όριά μας ως οδηγοί αλλά και τα όρια του μεταφορικού μέσου που ενοικιάζουμε. Τα κατάγματα και τα τροχαία βρίσκονται σε έξαρση τους Καλοκαιρινούς μήνες, στους παραθεριστικούς προορισμούς. Ιδιαίτερη προσοχή δείχνουμε στα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στα μπουφέ των ξενοδοχείων καθώς ουκ ολίγες φορές έχουν σημειωθεί κρούσματα μαζικής δηλητηρίασης (ακόμα και σε αυτά που θεωρούνται 5 αστέρων)».

Όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, τι πρέπει να προσέξουμε;

Καλό είναι πριν ταξιδέψουμε σε κάποιο εξωτικό προορισμό να κάνουμε τα απαραίτητα εμβόλια. Ο Εντεροϊός είναι αρκετά συχνή ασθένεια. Τουρίστες που επιστρέφουν από χώρες όπως η Τυνησία, η Βουλγαρία ή η Τουρκία και φέρνουν μαζί τους και κάποιον εντεροϊό, ή και μηνιγγίτιδα. Προσοχή στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως σύφιλη ή ακόμα και HIV.

Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε στην Αφρική ή τη Νότια Αμερική πρέπει να ενημερωθούμε για τον κίτρινο πυρετό.

Όσοι προγραμματίζουν να ταξιδέψουν στην Τυνησία, καλό είναι να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β και C, του τυφοειδούς πυρετού, του δάγκειου πυρετού και της λύσσας. Η ελονοσία συναντάται στη Μαλαισία, όπως επίσης στην Αίγυπτο και την Τουρκία.

Στη Σαουδική Αραβία, υπάρχουν κρούσματα μηνιγγίτιδας, επομένως ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος.

Στην Ινδία υπάρχει κίνδυνος για ηπατίτιδα Α, τυφοειδή πυρετό, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ελονοσία και δάγκειο πυρετό. Στην Ταϊλάνδη σημειώνονται περιστατικά ελονοσίας, δάγκειου πυρετού, ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και λεπτοσπείρωσης. Στην Κούβα πρέπει να προσέχουμε για δάγκειο πυρετό.

Close Menu