Skip to main content
search

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική γόνατος με το νέας τεχνολογίας σύστημα ROSA

ΠΓ Νταγιόπουλος, Πιστοποιημένος Χειρουργός Ορθοπεδικός με Ρομποτική Χειρουργική, Mediterraneo Hospital

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική γόνατος με το νέας τεχνολογίας σύστημα ROSA

Τα τελευταία χρόνια η χρήση ρομπότ έχει μπει στην χειρουργική ορθοπεδική. και χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στα μεγαλύτερα νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το ROSA είναι ένα ρομπότ τελευταίας γενιάς, το οποίο επιτρέπει την ολική αρθροπλαστική με υψηλή ακρίβεια και με ελάχιστα επεμβατική τεχνική fast track, κάτι που επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί άμεσα και ανώδυνα.

Στην ορθοπεδική κλινική του Mediterraneo Hospital το ρομπότ χρησιμοποιείται από τον πιστοποιημένο διευθυντή χειρουργό κο Π. Νταγιόπουλο και η εφαρμογή πλεονεκτεί στα παρακάτω:

  • Πριν το χειρουργείο η ακριβής μέτρηση των ανατομικών λεπτομερειών των ασθενών δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να σχεδιάζει στο χιλιοστό κάθε βήμα της επέμβασης.
  • Η προεγχειρητική αυτή απεικόνιση οδηγεί στην επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής μεθόδου, του καταλληλότερου υλικού, αλλά κυρίως στην πρόβλεψη δύσκολων και ειδικών περιπτώσεων.
  • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο ρομποτικός βραχίονας κινείται με ακρίβεια χιλιοστού, ακολουθώντας το χέρι του γιατρού και δείχνοντας την ακριβή θέση που πρέπει να γίνουν οι χειρουργικοί χειρισμοί ώστε να έχουμε το άριστο αποτέλεσμα της επέμβασης.
  • Μετά το πέρας της εμφύτευσης των υλικών της πρόθεσης, ο ρομποτικός έλεγχος κάνει εκείνη την στιγμή επαλήθευση πως η επέμβαση έγινε όπως σχεδιάστηκε, τα υλικά μπήκαν σωστά, ο άξονας του ποδιού είναι ο επιθυμητός και η κίνηση είναι άριστη.

Rosa Knee System P.Ntagiopoulos2 1024x683 - Τι είναι η ρομποτική χειρουργική γόνατος με το νέας τεχνολογίας σύστημα ROSA

Το συγκεκριμένο ρομπότ βοηθά τον χειρουργό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση, στην επίτευξη ενός άριστου αποτελέσματος.

Η διαφορά του ρομπότ ROSA είναι πως υποστηρίζει τον χειρουργό κυρίως στην αξιολόγηση της κατάστασης των μαλακών ιστών για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος διεγχειρητικά χωρίς τον τραυματισμό «γειτονικών» μυών και τενόντων.

Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου συστήματος έχει ως επίκεντρο τον χειρουργό και προσαρμόζεται στην τεχνική του αφήνοντας έτσι «ελευθερία» στην ανθρώπινη παρέμβαση, αν αυτή διαπιστωθεί αναγκαία, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής πράξης.

Η ρομποτική χειρουργική πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα. Είναι σαν το παράδειγμα ενός αεροπλάνου που κινείται χωρίς όργανα, αλλά μόνο με έναν έμπειρο πιλότο ή σαν ένα αεροπλάνο που κινείται χωρίς πιλότο αλλά μόνο με ένα μηχάνημα ακριβείας. Καμία από τις δυο λύσεις δεν είναι ιδανική. Αυτό που θέλουμε είναι το πάντρεμα των δυο: την ακρίβεια του ρομπότ στη διάθεση ενός έμπειρου χειρουργικού χεριού.

Rosa Knee System P.Ntagiopoulos1 1024x683 - Τι είναι η ρομποτική χειρουργική γόνατος με το νέας τεχνολογίας σύστημα ROSA

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής

  • Προετοιμασία της επέμβασης στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας συλλογή εξατομικευμένων δεδομένων για τον κάθε ασθενή.
  • Ατραυματική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος χάρη στην ακρίβεια των κινήσεων.
  • Λιγότερος μετεχγειρητικός πόνος, μείωση του χρόνου νοσηλείας και ταχύτερη ανάρρωση.
  • Ελαχιστοποιήση της πιθανότητας διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Πραγματοποήση δύσκολων χειρουργικών χειρισμών με υψηλή ακρίβεια.

Το ρομποτικό σύστημα ROSA αποτελεί τεχνολογία αιχμής στα χέρια ειδικά πιστοποιημένων χειρουργών.

Πηγή: Iatropedia, Zougla, NewsIt

 

Close Menu