Skip to main content
search

Συνέντευξη τύπου O-ARM

ATHANASIOU I 1 198x300 - Συνέντευξη τύπου O-ARM«Διαστημικές» προδιαγραφές στη διενέργεια και των πλέον λεπτών επεμβάσεων της σύγχρονης Νευροχειρουργικής και Ορθοπεδικής Χειρουργικής, με τεράστια οφέλη για τους ασθενείς, εξασφαλίζει σήμερα ένα νέο, πρωτοποριακό σύστημα ενδοχειρουργικής απεικόνισης, το οποίο χρησιμοποιείται, πλέον, με επιτυχία και στη χώρα μας!

Πρόκειται για το πλήρες φορητό σύστημα αξονικής τομογραφίας O-arm, της εταιρίας υψηλής τεχνολογίας Medtronic, μια πολυδιάστατη, «επαναστατική» πλατφόρμα η χρήση της οποίας εφαρμόζεται, ήδη, στα μεγαλύτερα χειρουργικά κέντρα παγκοσμίως. Η πλατφόρμα αποτελεί «σταθμό» στην ενδοχειρουργική απεικόνιση και, σε συνδυασμό με το σύστημα χειρουργικής πλοήγησης (Navigation), είναι η μόνη που μπορεί να παρέχει στο χειρουργό 100% ακρίβεια στον εντοπισμό και τη διαχείριση ακόμα και των πιο ευαίσθητων βλαβών!

Η απόλυτη ακρίβεια του συστήματος επιτρέπει τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ακόμα και σε ανατομικώς εξαιρετικά επικίνδυνες περιοχές, ελαχιστοποιώντας την περίπτωση ιατρικού λάθους. Με τον τρόπο αυτόν, ιδιαίτερα λεπτές, ή και προηγουμένως ανεγχείρητες κρανιο-εγκεφαλικές επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, μυοσκελετικών όγκων λεκάνης και άκρων, ή, γενικότερα, ευαίσθητες επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης κτλ, με την πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία καθίστανται, πλέον, ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες.

Οι μοναδικές αυτές ιδιότητες του O-arm έχουν ως αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση του χειρουργικού χρόνου (ποσοστό έως και 50%), γεγονός που επιτρέπει, πλέον, το χειρουργείο ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενών υψηλού κινδύνου! Ταυτόχρονα, πέραν της αύξησης των χειρουργικών ενδείξεων, το O-arm μπορεί να απεικονίζει τρισδιάστατα τα εσωτερικά όργανα του σώματος κατά την ώρα του χειρουργείου, εκμηδενίζοντας το διεγχειρητικό κίνδυνο και αυξάνοντας, ταυτόχρονα, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κ. Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος και ο κ. Γεώργιος Αθανασίου, Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Mediterraneo.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαγγελόπουλος, η  Α’ Ορθοπεδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»,  εφαρμόζει σήμερα προηγμένες νέες τεχνολογίες διεχειρητικής πλοήγησης (navigation). Η μέθοδος χρησιμοποιείται, κατά κύριο λόγο, σε επεμβάσεις ολικών αρθροπλαστικών, τραυματολογία, επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, καθώς και, τελευταία, σε επεμβάσεις αφαίρεσης μυοσκελετικών όγκων των άκρων και της λεκάνης.

Η χρήση χειρουργικής πλοήγησης αναπτύσσεται ταχέως τα τελευταία χρόνια στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, καθώς παρέχει τρισδιάστατη απεικόνιση των ανατομιών διεγχειρητικά και επιτρέπει, παράλληλα, τον εντοπισμό της ακριβούς θέσης των εργαλείων και εμφυτεύσιμων υλικών (βίδες) σε σχέση με τη συγκεκριμένη ανατομία. Επιτρέπει, συνεπώς, το λεπτομερή σχεδιασμό της χειρουργικής προσπέλασης, καθώς και την απεικόνιση της προσπέλασης των βιδών σε πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον, η διεγχειρητική πλοήγηση χρησιμοποιείται, τελευταία, και στην χειρουργική των μυοσκελετικών όγκων. «Χρησιμοποιήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις την πλοήγηση για διαδερμικό καυτηριασμό οστεοειδούς οστεώματος ή μεταστατικών βλαβών, σε συνδυασμό με οστεοπλαστική. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την τεχνική μας με την χρήση διεγχειρητικής πλοήγησης για την ασφαλή αφαίρεση όγκων της σπονδυλικής στήλης και κακοήθων όγκων της λεκάνης, με διατήρηση των υγιών ιστών πέριξ του όγκου και λιγότερες επιπλοκές και λειτουργικές απώλειες για τον ασθενή», επεσήμανε ο Καθηγητής.
Αναφορικά με τις επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι οι εκτεταμένες σπονδυλοδεσίες που εκτελούνται για βαριές σκολιώσεις, είτε εφηβικές – συγγενείς, είτε εκφυλιστικές, είναι από τις πλέον βαριές επεμβάσεις. Καθημερινά, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του καθιστικού τρόπου ζωής, αυξάνουν οι ασθενείς για τους οποίους απαιτείται να υποβληθούν σε σπονδυλοδεσία. Πολλοί από τους ασθενείς αυτούς είναι μεγάλης ηλικίας και με πολλά συνοδά προβλήματα υγείας. Η αναισθησιολογική υποστήριξή τους είναι απαιτητική, αλλά αποτελεί και πρόκληση για τη σύγχρονη ιατρική.
Επιπλέον, επεσήμανε ο κ. Αθανασίου, είναι γνωστός ο φόβος των ασθενών για παράλυση μετά από χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη. Τώρα, πλέον, η ανασφάλεια για το νευρικό ιστό και ο φόβος του χειρουργού και του ασθενούς για κάποιου είδους παράλυση είναι, πράγματι, σε μηδενικό  επίπεδο.

Χάρη στη μείωση του χρόνου επέμβασης και των πιθανών επιπλοκών του νευρικού ιστού, είναι δυνατή η επίτευξη μικρότερου χρόνου αναισθησίας, μικρότερης απώλειας αίματος, λιγότερων μεταγγίσεων, μικρότερης έκθεσης σε λοιμώξεις, βραχύτερης παραμονής στην Εντατική Μονάδα μετά το χειρουργείο και, γενικότερα, σημαντικής μείωσης του stress του ασθενούς, με αποτέλεσμα μικρότερη νοσηρότητα από μη χειρουργικά  προβλήματα.

Close Menu