Skip to main content
search

Ρευματολογικό

Οι δραστηριότητες του ρευματολογικού τμήματος συνίστανται σε:
  • Τακτικό εξωτερικό ιατρείο καθημερινά όπου αντιμετωπίζονται και παρακολουθούνται όλοι οι ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα.
  • Ιατρείο Οστεοπόρωσης και Μεταβολικών Νοσημάτων όπου γίνεται πρόληψη, έλεγχος, διάγνωση και θεραπεία οστεοπόρωσης και μεταβολικών νοσημάτων.
  • Δυνατότητα διενέργειας πλήρους κλινικοεργαστηριακής προσέγγισης όλων των αυτοάνοσων νοσημάτων και της θεραπευτικής αντιμετώπισής τους.
  • Εξειδίκευση και εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού στη χορήγηση βιολογικών παραγόντων της πλέον σύγχρονης θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων.
  • Αντιμετώπιση των εκφυλιστικών αρθροπαθειών και των εξωαρθρικών ρευματισμών με τη χορήγηση ενδοαρθρικών εγχύσεων υαλουρονικού οξέος και εγχύσεων κορτικοειδών τοπικά, σε περιοχικούς πόνους.
  • Συμμετοχή και συζήτηση επί των παθολογικών περιστατικών που χρήζουν ρευματολογικής εκτίμησης.
  • Υποστήριξη καθημερινά της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου με την ενεργή παρουσία του ρευματολόγου, όταν είναι αναγκαία.
  • Ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου για τις εξελίξεις στη ρευματολογία.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται στο ρευματολογικό τμήμα;

  • Αρθρίτιδες: Oστεοαρθρίτιδα, Ρευματοειδής Αρθρίτιδας, Ψωριασική Αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, Ουρική Αρθρίτιδα, Εντεροπαθητική Αρθρίτιδα, Αντιδραστική Αρθρίτιδα, Σύνδρομο Reiter, Πυροφωσφορική Αρθροπάθεια, Νεανική Χρονία Αρθρίτιδα και Νόσος Still.
  • Προβλήματα Τοπικού Ρευματισμού/ Μαλακών Ιστών: αυχεναλγία, ριζίτιδα, οσφυαλγία, ισχιαλγία, δισκοπάθεια, περιαρθρίτιδα ώμου, παγωμένος ώμος, επικονδυλίτιδα αγκώνα, ωλεκράνιος θυλακίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ωλένιος νευρίτιδα, στενωτική τενοντοελυτρίτιδα δακτύλων, τροχαντηρίτιδα, τενοντοελυτρίτιδα περονιαίων και αλγοδυστροφία.
  • Νοσήματα μεταβολισμού των Οστών: Oστεοπόρωση, Περιοχική Οστεοπόρωση, Οστεομαλακία και Νεφρική Οστεοδυστροφία.
  • Αυτοάνοσα Νοσήματα
      – Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: στα συμπτώματα συγκαταλέγονται ο πόνος στις αρθρώσεις, η κόπωση, τα εξανθήματα, η απώλεια βάρους, ο πυρετός, η διόγκωση λεμφαδένων, τα στοματικά έλκη, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τα νεφρά, την καρδιά, τους πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο.
    Σύνδρομο Sjögren: Το σύνδρομο Sjogren ή αυτοάνοση επιθηλίτιδα αποτελεί μία χρόνια αυτάνοση πάθηση η οποία προσβάλλει κυρίως τους εξωκρινείς αδένες. Οι κύριοι εξωκρινείς αδένες που επηρεάζονται είναι οι σιελογόνοι και οι δακρυϊκοί.
    Πολυμυοσίτιδα: Παρατηρείται αδυναμία, ευαισθησία ή πόνος πρώτα στους κοιλιακούς μυς και κατόπιν σε άλλες μυϊκές ομάδες
    Σκληρόδερμα: Το σκληρόδερμα ή συστηματική σκλήρυνση είναι μία πολυσυστηματική αυτοάνοση πάθηση, δηλαδή προσβάλλει πολλαπλά συστήματα του ανθρώπινου σώματος, όπως το δέρμα, τις αρθρώσεις, τους μύες, τους τένοντες αλλά μερικές φορές και εσωτερικά όργανα του σώματος όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, τους νεφρούς.
    Ρευματική Πολυμυαλγία: Η ρευματική πολυμυαλγία είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή που προκαλεί μυϊκό πόνο και δυσκαμψία, ειδικά στους ώμους και τους γοφούς. Τα συμπτώματα της ρευματικής πολυμυαλγίας συνήθως ξεκινούν γρήγορα και είναι χειρότερα το πρωί. Η πάθηση σπάνια επηρεάζει άτομα κάτω των 50 ετών.
    Υποτροπιάζουσα Πολυχονδρίτιδα: Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του χόνδρου σε όλο το σώμα, ειδικά στα αυτιά, τη μύτη, τα μάτια και το λαιμό. Τα συμπτώματά της έρχονται και παρέρχονται ενώ η σοβαρότητα και η συχνότητα εμφάνισής τους ποικίλλει από άτομο σε άτομο.
    Σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet: είναι μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων σε όλο το σώμα με πολλά συμπτώματα που μπορεί να φαίνονται άσχετα στην αρχή. Μεταξύ αυτών στοματικά έλκη, φλεγμονή των ματιών, δερματικά εξανθήματα, βλάβες και πληγές των γεννητικών οργάνων.
    Αγγειίτιδες: Η πάθηση αφορά τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων η οποία προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων τους και μείωση της ροής του αίματος, με αποτέλεσμα τη βλάβη οργάνων και ιστών.
  • Αυτοφλεγμονώδη Νοσήματα: Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός, TRAPS, HIDS και CAPS.
  • Χρόνιος Πόνος: Ινομυαλγία, Διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων με προεξέχοντα τον πόνο, Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και Κροταφογναθικό σύνδρομο.
Close Menu