Skip to main content
search

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος – Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή της

By 20 December 2014August 14th, 2015ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
0597 osteoarthritida article 300x201 - Οστεοαρθρίτιδα γόνατος - Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τηςΠαναγιώτης Γ. Νταγιόπουλος, MD, PhD
Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής – Χειρουργική γόνατος & Αρθροσκοπική Αθλητική Τραυματολογία, Mediterraneo Hospital
Πηγή: ΒΗΜΑ ΜΕΝ, Δεκέμβριος 2014

Σε αρχικά στάδια της πάθησης ο ασθενής αλλάζει δραστηριότητες, λαμβάνει φάρμακα και εφαρμόζει εγχύσεις στο γόνατο, αν το κρίνει ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός. Ολα αυτά απλώς ανακουφίζουν παροδικά από τον πόνο. Ριζική λύση δίνει η χειρουργική επέμβαση απομακρύνοντας μόνο τις επιφάνειες που «ακουμπούν» και προκαλούν πόνο και δυσκινησία.

Σύγχρονες μέθοδοι

Οι ακτινογραφίες δεν αποτελούν τη μοναδική ένδειξη αναγκαιότητας της επέμβασης, αλλά έχει σημασία πόσο έχει επηρεαστεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς. Με την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών αντικαθιστώνται (με μια πρόθεση ανθεκτικών μεταλλικών υλικών) μόνο οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες, όχι ολόκληρη η άρθρωση.

Ενδεικτικά τα πλεονεκτήματα:

  •  δεν απαιτείται διατομή του τετρακέφαλουμυός
  • χρήση υπολογιστών για έλεγχο της επέμβασης
  • βιολογικά, ευγενή και ανθεκτικά υλικά
  • προθέσεις και υλικά παραγγέλλονται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς
  • ταχύτερη ανάρρωση – νοσηλείας 1-3 ημέρες, ενώ στις μονοδιαμερισματικές αρθροπλαστικές ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη ημέρα της επέμβασης
  • μικρή χειρουργική τομή και μηδαμινή απώλεια αίματος.

Εγγύηση για τα παραπάνω αποτελεί η πραγματοποίηση της επέμβασης από εξειδικευμένους και μόνο χειρουργούς γόνατος.

Μετεγχειρητική συμπεριφορά

Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει μόνος του, συστήνεται φυσικοθεραπεία 2-3 φορές την εβδομάδα ενώ η οδήγηση επιτρέπεται την έκτη μετεγχειρητική εβδομάδα. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών επιστρέφει σε πλήρους δραστηριότητας σε διάστημα 1-2 μηνών.

Close Menu