Skip to main content
search

Καρκίνος Μαστού, η ασθένεια της Δύσης

Δρ. Μιχαήλ Φιλιππίδης, Χειρουργός Μαστού Mediterraneo Hospital

Ο καρκίνος μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό της Δύσης. Εκτιμάται ότι περίπου μία γυναίκα στις οκτώ θα προσβληθεί από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της. Όμως, το ελπιδοφόρο μήνυμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού βρίσκεται στο ποσοστό βιωσιμότητας μετά από έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου σε χρονικό παράθυρο πενταετίας.

 Τι ακριβώς είναι ο καρκίνος

Τα καρκινικά κύτταρα είναι κύτταρα που έχουν χάσει την «υποχρέωση» τους να πεθάνουν μετά από μία σειρά διαιρέσεων και μετατρέπονται έτσι σε «αθάνατα» κύτταρα. Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στους γύρω ιστούς που τους «ζητούν» να σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται, αλλά αντιθέτως τους δηλητηριάζουν με μία σειρά χημικών ουσιών που εκκρίνουν. Οι χημικές ουσίες αυτές προκαλούν φλεγμονή, η οποία ευνοεί την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στους γειτονικούς ιστούς. Υπάρχουν όμως φορές που τα καρκινικά κύτταρα θα χάσουν την επιθετικότητα τους και θα αποδιοργανωθούν. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δραστηριοποιείται και ο οργανισμός μας αντιστέκεται στην ανάπτυξη της φλεγμονής.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αντισταθεί

Η αποτοξίνωση, θεμελιώδης αρχή για τον Ιπποκράτη, αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια στους καρκινικούς όγκους. Βασικός πυλώνας της αποτοξίνωσης είναι η επιστροφή μας σε διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος. Οι μελέτες της δυτικής διατροφής επισημαίνουν πως 56% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε προέρχονται από 3 προϊόντα τα οποία ο οργανισμός μας δεν ήταν…προγραμματισμένος να καταναλώσει: την επεξεργασμένη ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και τα υδρογονοποιημένα φυτικά έλαια. Επιπλέον, καμία από τις παραπάνω πηγές δεν περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και λιπαρά οξέα ω-3 που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Εκτός από την αποτοξίνωση, η καθημερινή άσκηση και η διαχείριση του άγχους συμβάλλουν ώστε να διαμορφώσουμε μια περισσότερο υγιή καθημερινότητα.

Υπάρχει εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο;

Τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει καμία εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο και αναζητούμε λύση στις θεραπείες που αναπτύχθηκαν στη σύγχρονη δυτική ιατρική: χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και σύντομα γονιδιακή θεραπεία. Δεν πρέπει, ωστόσο, σε καμία περίπτωση να αγνοούμε την ικανότητα του οργανισμού μας να αμύνεται ενάντια στον καρκίνο είτε σε προληπτικό επίπεδο είτε επικουρικά στις εφαρμοζόμενες θεραπείες.

004 8129sm er 1024x684 - Καρκίνος Μαστού, η ασθένεια της Δύσης
Ποια είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού

Προϋποθέτει τη διαχείριση τους από εξειδικευμένους στο αντικείμενο λειτουργούς υγείας: χειρουργούς μαστού, πλαστικούς χειρουργούς για άμεση αποκατάσταση μετά τη μαστεκτομή, ακτινοδιαγνώστες μαστού, παθολογοανατόμος, ογκολόγος, νοσηλεύτριες μονάδας μαστού, τεχνολόγους με εξειδίκευση στην απεικόνιση μαστού και ψυχολόγος.

Στα εξειδικευμένα κέντρα μαστού στο εξωτερικό ακολουθείται το μοντέλο One stop. Δηλαδή, η εξεταζόμενη στην ίδια και μόνη επίσκεψη παίρνει διάγνωση. Αυτή η επίσκεψη περιλαμβάνει κλινική εξέταση, ψηφιακή μαστογραφία, υπέρηχο μαστού και εφόσον χρειαστεί μαγνητική μαστογραφία. Επιπλέον, σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος εκτελείται διαδερμική βιοψία μαστού με υπέρηχο (core biopsy). Αυτός ο συντονισμένος έλεγχος αποσκοπεί στο να τίθεται άμεσα το αποτέλεσμα και να μαθαίνει η γυναίκα τι ακριβώς έχει και ποια ακριβώς θα είναι η επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί.

Mε αυτά ακριβώς τα διεθνή πρότυπα λειτουργεί το κέντρο μαστού του Mediterraneo Hospital.

Κέντρο Μαστού Mediterraneo Hospital – Mediterraneo Breast Clinic

Το MBC έχει δομηθεί στα χνάρια των πλέον μοντέρνων διεθνών κέντρων μαστού.  Είναι στελεχωμένο από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να προσφέρει εξατομικευμένες θεραπείες.

Διαθέτει εξελιγμένο ψηφιακό μαστογράφο τελευταίας γενιάς με τρισδιάστατη 3D απεικόνιση (τομοσύνθεση) που αυξάνει την ευαισθησία της εξέτασης.

To Mediterraneo Hospital το 2020 εγκατέστησε το πιο εξελιγμένο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες του Κέντρου Μαστού.

Σε συνδυασμό με την ταχύτατη ανάπτυξη του ογκολογικού τμήματος, η κλινική μαστού Mediterraneo Breast Clinic προσφέρει στις ασθενείς θεραπείες υψηλών προδιαγραφών.

Μέσω της διαδερμικής βιοψίας μαστού με υπέρηχο (core biopsy) προσφέρουμε άμεσα αποτελέσματα, μειώνοντας κατά πολύ το στρες της ασθενούς και αποφεύγοντας αχρείαστα χειρουργεία.

1stpage 35 - Καρκίνος Μαστού, η ασθένεια της Δύσης

Στο χειρουργείο για τη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα ( στο πλαίσιο διερεύνησης της μασχάλης) χρησιμοποιούμε μία τεχνική που βασίζεται στην φωτοδυναμική. Την εφαρμόσαμε στην Ελλάδα αμέσως μετά την Αγγλία και τη Γερμανία πριν από 10 χρόνια περίπου. Υπήρξαμε πρωτοπόροι και δικαιωθήκαμε γιατί όχι μόνο η τεχνική δικαιώθηκε στην διεθνή βιβλιογραφία αλλά επειδή είναι σαφώς λιγότερο επιβαρυντική για την ασθενή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό καλοήθειας που χειρουργούμε είναι εξαιρετικά χαμηλό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε άσκοπα χειρουργεία. Δεν χειρουργούμε παθολογίες που δεν χρειάζονται χειρουργείο.

Έχουμε εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια τις παρωχημένες χειρουργικές ενδείξεις και προσαρμοζόμαστε στις μοντέρνες ιατρικές επιταγές που αναφέρουν ρητά ότι απόλυτη ένδειξη χειρουργείου έχουν μόνον οι κακοήθειες. Επιδιώκουμε τη μικρότερη νοσηλεία: το 90% των ασθενών μας δεν περνάει περισσότερο από μια νύχτα στο νοσοκομείο.

Στις επεμβάσεις μαστού εφαρμόζεται η ογκοπλαστική χειρουργική, η σύγχρονη αντίληψη της επέμβασης με το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Είμαστε υπέρμαχοι της άμεσης αποκατάστασης μαστού (δημιουργία νεομαστού στον ίδιο χρόνο με την μαστεκτομή) όπου αυτό μπορεί να γίνει. Η ψυχολογική ανακούφιση των ασθενών μας είναι για μας η καλύτερη ανταμοιβή.

Στο Mediterraneo Breast Clinic είμαστε περήφανοι για τον τεχνικό μας εξοπλισμό, για τις μεθόδους μας, για το ανθρώπινο δυναμικό αλλά κυρίως για τα χαμόγελα των ασθενών μας.

 

Close Menu