Skip to main content
search

Η Πλαστική Χειρουργική στη Ζωή μας

By 11 June 2005April 23rd, 2015ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Κων/νος Ζολώτας, Διευθυντής Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του Mediterraneo Hospital, Ελεύθερος Τύπος – Health & Style, 11 Iουνίου 2005

Ποια είναι η πιο δημοφιλής επέμβαση πλαστικής χειρουργικής στην Ελλάδα και γιατί;
Κατά γενική παραδοχή η πιο δημοφιλής επέμβαση πλαστικής χειρουργικής στην Ελλάδα είναι η λιποαναρρόφηση.
Με την λιποαναρρόφηση επιτυγχάνουμε την αφαίρεση λίπους από οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι η ποσότητα λίπους που επιτρέπεται να αφαιρέσουμε.
Το όριο είναι περίπου 2 λίτρα από μία είτε περισσότερες περιοχές του σώματος. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι με την λιποαναρρόφηση αποκαθιστούμε την σιλουέτα του σώματος.
Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λιποαναρρόφηση ως μέθοδο αδυνατίσματος.
Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες (είτε οι άνδρες) καταφεύγουν στην μέθοδο αυτή, αφού έχουν ταλαιπωρήσει το σώμα τους με διάφορες άλλες μεθόδους που υπόσχονται να λύσουν το πρόβλημα.
Και αυτό διότι δεν γνωρίζουν ότι η λιποαναρρόφηση είναι στην ουσία μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Οι 9 στις 10 περιπτώσεις πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και η γυναίκα μετά από 3-4 ώρες παραμονή στο Νοσοκομείο επιστρέφει στο σπίτι της, φορώντας ένα ειδικό ελαστικό κορσέ. Πόνοι ουσιαστικά δεν υφίστανται. Η ενόχληση που υπάρχει είναι ανάλογη με αυτή που παθαίνει κάποιος που έχει υποστεί πολύ έντονη γυμναστική. Συνεπώς ακόμη και την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Το χειρουργείο αυτό δεν περικλείει καθόλου κινδύνους για τον άνδρα ή την γυναίκα, αρκεί να τηρούνται οι σωστές προϋποθέσεις.
Πριν την διαδικασία γίνεται ένας προεγχειρητικός έλεγχος ούτως ώστε εάν προκύψει η παραμικρή αντένδειξη το χειρουργείο αναβάλλεται.
Πρέπει να γίνεται σε πλήρως οργανωμένες κλινικές και με αυτά τα δεδομένα εξασφαλίζεται το 100% της ασφάλειας.
Δεδομένης της απλότητας της διαδικασίας και του εντυπωσιακού αποτελέσματος εξηγείται και η πρωτιά στην επιλογή του κόσμου όσον αφορά τις επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής.

Ποιό είναι το κόστος αυτής;
Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται από τις περιοχές στις οποίες θα επέμβουμε. Μπορεί να ξεκινά από τα 2000 έως και 6000 euro.

Υπάρχουν νέες μεθόδοι λιποαναρρόφησης;
Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έτσι και στη λιποαναρρόφηση η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί και καινούργιες μεθόδους. Από τις πιο πρόσφατες μεθόδους είναι και η χρήση υπερήχων για την αφαίρεση του λίπους.
Οι υπέρηχοι σε μια συγκεκριμένη συχνότητα έχουν την δυνατότητα να ρευστοποιήσουν το λίπος. Αυτό έχει αποτέλεσμα η αναρρόφηση του να μην χρειάζεται να γίνει κάτω υπό συνθήκες έντονης αναρρόφησης καθώς το υγρό λίπος αναρροφάται πιο εύκολα από ότι στέρεο, και έτσι δεν τραυματίζονται τα αγγεία και τα νεύρα της περιοχής.
Επί πλέον μπορούν να αφαιρεθούν και μεγαλύτερες ποσότητες λίπους από ότι με την κλασική μέθοδο. Ακόμη η δράση των υπερήχων δρα και στο χώρο του δέρματος με συνέπεια το δέρμα να συσφίγγεται μετά την λιποαναρρόφηση. Άλλη εξέλιξη στην λιποαναρρόφηση είναι η χρήση μηχανήματος το οποίο δρα με έντονες παλινδρομικές κινήσεις στο άκρο της κάνουλας. Αυτό έχει αποτέλεσμα την πιο γρήγορη αφαίρεση του λίπους καθώς και την χρησιμοποίηση πολύ λεπτών εργαλείων, που δεν προκαλούν την παραμικρή βλάβη στο δέρμα.

Οι άνδρες τολμούν να κάνουν λιπαναρρόφηση;
Όλο και περισσότεροι άνδρες καταφεύγουν στην λιποαναρρόφηση για να λύσουν προβλήματα τοπικού πάχους.
Η συνηθισμένη περιοχή είναι φυσικά η κοιλιά.
Χωρίς ουσιαστική ταλαιπωρία απαλλάσσονται από το χρόνιο πρόβλημα της ευτραφούς κοιλίας. Επίσης λιποαναρρόφηση γίνεται και στο θώρακα (γυναικομαστία), στο προγούλι ή και στα μπράτσα.

Μιλήστε μας για το BOTOX
Το BOTOX είναι η εμπορική ονομασία μιας μορφής αλλαντοτοξίνης η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική πάνω από τρεις δεκαετίες.
Στην πλαστική χειρουργική χρησιμοποιείται τα τελευταία πέντε χρόνια για την απάλειψη των ρυτίδων που δημιουργούνται γύρω από τα μάτια και στο μέτωπο. Διαρκώς προκύπτουν και καινούργια πεδία εφαρμογής του φαρμάκου με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το φάρμακο πρακτικά είναι απολύτως ακίνδυνο, διότι για να προκληθεί κάποια βλάβη απαιτούνται δεκατέσσερα μπουκαλάκια του φαρμάκου να ενεθούν ενδοφλέβια.
Όπως καταλαβαίνεται είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Μειονεκτήματα του είναι ότι η δράση του δεν είναι μόνιμη. Την πρώτη φορά η διάρκειά του είναι 4-6 μήνες ενώ την δεύτερη και τις επόμενες κρατά περισσότερο.
Καλό είναι η θεραπεία να μην επαναλαμβάνεται με συχνότητα μικρότερη των 6μηνών γιατί τα αποτελέσματα δεν θα έχουν διάρκεια.
Οι μύες του προσώπου δεν υφίστανται μόνιμη βλάβη και έτσι με την διακοπή του BOTOX επανέρχονται στην προηγούμενη του κατάσταση μετά την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος.

Το LASER θα αντικαταστήσει το νυστέρι;
Η χρήση laser στην ιατρική άνοιξε το δρόμο για την εξεύρεση λύσεις σε προβλήματα που ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθούν.
Για παράδειγμα επιτυγχάνεται η αφαίρεση αιμαγγειωμάτων, τατουάζ, ουλών ακμής, τραυματικών ουλών κ.α.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη laser. Μερικά από αυτά χρησιμοποιούνται και για την διατομή ιστών όπως ακριβώς και ένα νυστέρι. Σ? αυτή τους τη χρήση παρουσιάζουν ορισμένα πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα.
Γι? αυτό το λόγο πρέπει οι ενδείξεις για την χρήση laser να είναι ξεκάθαρες, ούτως ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο δυνατό. Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το νυστέρι θα εγκαταλειφθεί, αλλά δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το απώτερο μέλλον.

Το καλοκαίρι πως αντιμετωπίζεται σωστότερα η γήρανση του δέρματος, ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε αισθητική επέμβαση;
Οι βλάβες που προκαλούνται στο δέρμα το καλοκαίρι οφείλονται σε δύο παράγοντες:
Α) Στην υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και
Β) Στην αφυδάτωση που υφίσταται από τις υψηλές θερμοκρασίες και το αλάτι της θάλασσας.
Συνεπώς η αποφυγή της υπερβολικής ηλιοθεραπείας κατά τις επικίνδυνες ώρες (12 έως 4 μ.μ.), η χρήση αντιλιακών και πολύ καλών ενυδατικών κρεμών είναι τα μέσα που προστατεύουν το δέρμα από τις επιδράσεις που δέχεται το καλοκαίρι.
Τα ίδια ισχύουν και για τους έχοντες υποστεί μια χειρουργική επέμβαση, μετά την πάροδο βεβαίως ενός χρονικού διαστήματος συνήθως ενός μηνός, από την τέλεση της επέμβασης.
Οι περισσότερες επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής μπορούν να διενεργηθούν και τους καλοκαιρινούς μήνες, με εξαίρεση την χρήση περισσότερων ειδών laser.

Close Menu