Skip to main content
search

Επιδιόρθωση ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας χωρίς εγχείρηση, στο Mediterraneo Hospital

33 - Επιδιόρθωση ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας χωρίς εγχείρηση, στο Mediterraneo HospitalΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΓΛΥΦΑΔΑ, 20/03/2018

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Υβριδική χειρουργική αίθουσα του Mediterraneo Hospital, επέμβαση διόρθωσης σοβαρής ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς, μίας από τις βασικές καρδιακές βαλβίδες, χωρίς να χρειασθεί να υποβληθεί ο ασθενής σε εγχείρηση καρδιάς.
Η θεραπεία έγινε σε ασθενή 52 ετών, με επιβαρυμένη καρδιακή λειτουργία λόγω μεγάλης ανεπάρκειας της βαλβίδας. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από την ιατρική ομάδα του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας του Mediterraneo Hospital και συγκεκριμένα από τους Επεμβατικούς Καρδιολόγους Αθανάσιο Μαγγίνα και Χρυσοβαλάντη Ψαθά, σε συνεργασία με τους Καρδιολόγους Ξενοφώντα Κωστέα και Σπύρο Δραγομάνοβιτς, τον αναισθησιολόγο Λουκά Θεοχάρη και Επεμβατικούς Καρδιολόγους από το Νοσοκομείο «Αγ. Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη. Η διάρκεια της επέμβασης ήταν μόλις 2 ώρες και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο μετά από 3 ημέρες.

Λίγα λόγια για τη μέθοδο:
Η επέμβαση γίνεται μέσω καθετήρα από την φλέβα του κάτω άκρου του ασθενούς (Εικόνα 1). Με την απλή αυτή μέθοδο τοποθετείται στη μιτροειδή βαλβίδα ένας μικρός ειδικός «συνδετήρας» MitraClip (Εικόνα 2), που φέρνει σε επαφή τις δύο κινούμενες πτυχές της βαλβίδας, μειώνοντας την απόσταση μεταξύ τους. Έχει αποδειχθεί ότι η επέμβαση αυτή διορθώνει σε μεγάλο βαθμό την ανεπάρκεια της βαλβίδας, ενώ παράλληλα βελτιώνονται σημαντικά τα συμπτώματα όπως η δύσπνοια και η εύκολη κόπωση. Η θεραπεία αυτή πραγματοποιείται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου (Εικόνα 3), την υβριδική αίθουσα του Mediterraneo Hospital, όπου ήδη από το 2011 γίνονται και οι διαδερμικές επιδιορθώσεις της αορτικής βαλβίδας.
Η τοποθέτηση του MitraClip εφαρμόζεται σε επιλεγμένους ασθενείς, στους οποίους η διόρθωση της ανεπάρκειας με χειρουργείο κρίνεται ότι είναι υψηλού κινδύνου. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης, μετά από καρδιολογικές εξετάσεις, η βαλβίδα να είναι κατάλληλη για την τοποθέτηση του «συνδετήρα» MitraClip.
Παγκοσμίως άνω των 50.000 ασθενών έχουν υποβληθεί σε αυτή την πρωτοποριακή επιδιόρθωση της βαλβίδας.

1 - Επιδιόρθωση ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας χωρίς εγχείρηση, στο Mediterraneo Hospital
22 - Επιδιόρθωση ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας χωρίς εγχείρηση, στο Mediterraneo Hospital
Close Menu