Skip to main content
search

Κέντρο Ενδομητρίωσης

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση που αναπτύσσεται όταν κύτταρα παρόμοια με αυτά της ενδομητρικής κοιλότητας (της εσωτερικής δηλαδή κοιλότητας της μήτρας), αναπτυχθούν οπουδήποτε αλλού μέσα στο σώμα. Η ενδομητρίωση είναι η 2η πιο συχνή γυναικολογική πάθηση – στις 10 γυναίκες που βλέπουμε γύρω μας, η μία πάσχει από ενδομητρίωσηκαι πιο συχνή ακόμη και από τον σακχαρώδη διαβήτη, όμως δυστυχώς, οι γνώσεις στην Ελλάδα γύρω από τη συγκεκριμένη πάθηση είναι ελλιπείς και τις περισσότερες φορές λανθασμένες.

 Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Πόνος στην περίοδο: αν ο πόνος της περιόδου δεν αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα τότε η πιθανότητα ενδομητρίωσης αυξάνει κατακόρυφα.
  • Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Γαστρεντερολογικά συμπτώματα, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα
  • Υπογονιμότητα: οι 5 στις 10 γυναίκες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί, πάσχουν από ενδομητρίωση
  • Πόνος ή ενόχληση στην πύελο, άσχετα με την ημέρα του κύκλου

Ποιος είναι ο σκοπός και η σημασία ενός Κέντρου Ενδομητρίωσης;

Σκοπός του Κέντρου Ενδομητρίωσης είναι να παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση διατηρώντας τη γονιμότητά τους.

Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης απαιτεί τις περισσότερες φορές την συνεργασία ιατρών πολλών ειδικοτήτων (γυναικολόγος, χειρουργός παχέος εντέρου, ουρολόγος, θωρακοχειρουργός κτλ). Ο ρόλος της ομάδας (Multidiciplinary Team ή MDT) καθώς και η ομαλή συνεργασία των μελών αυτής έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ μιας επιτυχημένης χειρουργικής επέμβασης από μία ελλιπή. Στις ανεπτυγμένες χώρες, έχει γίνει κατανοητό εδώ και χρόνια ότι τα περιστατικά ενδομητρίωσης πρέπει να αντιμετωπίζονται σε συγκεκριμένα κέντρα, τα οποία έχουν και την κατάλληλη εμπειρία αλλά και τα μέσα για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό αυτόν. Αυτό μπορούμε εύκολα να το καταλάβουμε από το παρακάτω: εάν για παράδειγμα μία ασθενής πάσχει από κάποιας μορφής κακοήθεια θα απευθυνθεί όχι στον απλό γυναικολόγο αλλά σε κάποιον άλλον συνάδελφο ο οποίος έχει εξειδικευθεί στον γυναικολογικό καρκίνο και μπορεί μαζί με την ομάδα του να φέρει σε πέρας μια τόσο σημαντική επέμβαση. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο Κέντρο με την απαιτούμενη εμπειρία με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο πολλαπλών αναποτελεσματικών χειρουργείων χωρίς κανένα αποτέλεσμα και χωρίς καμία βελτίωση.

Το Κέντρο ενδομητρίωσης του Mediterraneo Hospital

Το Mediterraneo Hospital είναι το πρώτο Νοσηλευτικό  Ίδρυμα στα Βαλκάνια το οποίο εισάγει τον όρο του Κέντρου Ενδομητρίωσης και του MTD meeting στα πρότυπα λειτουργίας των μεγαλύτερων Κέντρων Ενδομητρίωσης & Ελάχιστα Επεμβατικής Γυναικολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (CEMIG St. Peter’s, Surrey, UK και CEMIG HCA, The Lister, London, UK) με τα οποία υπάρχει διαρκής συνεργασία. Η ιατρική ομάδα του Κέντρου Ενδομητρίωσης του Mediterraneo Hospital έχει φέρει εις πέρας με επιτυχία πολύπλοκες επεμβάσεις ενδομητρίωσης.

Τι διαφορετικό θα γίνει στο χειρουργείο μου στο Μediterraneo Hospital;

Σε αντίθεση με την καθημερινή πρακτική στην Ελλάδα, όπου κυρίαρχη θέση έχει η τεχνική ablation, ο καυτηριασμός δηλαδή των εστιών ενδομητρίωσης, το Κέντρο Ενδομητρίωσης του Mediterraneo Hospital είναι το μοναδικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα στα Βαλκάνια στο οποίο εφαρμόζεται η τεχνική excision surgery, η χειρουργική αφαίρεση των εστιών όπως άλλωστε γίνεται και στα μεγαλύτερα Κέντρα Ενδομητρίωσης του εξωτερικού. Η τεχνική excision surgery αποτελεί μια πρωτοποριακή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης με ελάχιστες πιθανότητες υποτροπών.

Με την τεχνική ablation (καυτηριασμός) ο χειρουργός «καίει» την επιφάνεια της ενδομητριωσικής εστίας με την χρήση θερμότητας ή laser. Με τον τρόπο αυτό, καταστρέφεται μόνον η κορυφή της εστίας, ενώ το βαθύτερο τμήμα της παραμένει ενεργό. Έτσι, μετά από κάποιους μήνες από το χειρουργείο η εστία αυτή αναγεννάται, η ασθενής υποτροπιάζει και τα συμπτώματα αρχίζουν ξανά. Επιπλέον, με τον καυτηριασμό, η χρήση θερμότητας προκαλεί καταστροφή και νέκρωση και φυσιολογικών ιστών που βρίσκονται δίπλα στην εστία της ενδομητρίωσης. Αυτό οδηγεί σε δημιουργία ουλώδους ιστού και επιπλέον πόνου.

Με τη μέθοδο excision (εξαίρεση) αφαιρείται όλη η βλάβη σε υγιή όρια και με τον τρόπο αυτό δεν αφήνεται υπολειπόμενη νόσος με το τέλος του χειρουργείου, άρα υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα υποτροπής. Με την εξαίρεση της βλάβης αποστέλλεται υλικό στον παθολογοανατόμο και έτσι επιβεβαιώνεται ιστολογικά η ενδομητρίωση. Έχοντας την ιστολογική διάγνωση στα χέρια μας, σχεδιάζονται τα επόμενα θεραπευτικά βήματα.

Στο Κέντρο Ενδομητρίωσης του Mediterraneo Hospital χρησιμοποιείται μόνον η τεχνική της εξαίρεσης (excision) της ενδομητρίωσης η οποία είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία που υπάρχει. Η συγκεκριμένη τεχνική απαιτεί περισσότερες ικανότητες εκ μέρους της χειρουργικής ομάδας, είναι πιο χρονοβόρα αλλά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ίασης και το μικρότερο ποσοστό υποτροπών.

Οι επεμβάσεις γίνονται ανοιχτά ή με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης;

Τα χειρουργεία ενδομητρίωσης γίνονται μόνο με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης. Η μεγέθυνση που προσφέρει η λαπαροσκοπική κάμερα βοηθάει στην αναγνώριση όλων των εστιών ενδομητρίωσης ώστε αυτές να αφαιρεθούν με ασφάλεια και να μην μείνει υπολειμματική νόσος. Επίσης, η μεγαλύτερη ευκρίνεια καθώς και τα ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, βοηθούν στην προστασία των νεύρων και των μικρών αγγείων κατά την διάρκεια του χειρουργείου μειώνοντας στο ελάχιστο τις πιθανές επιπλοκές. Το πιο βασικό στο χειρουργείο ενδομητρίωσης είναι να μπορούν να αναγνωριστούν όλες οι εστίες ενδομητρίωσης και να αφαιρεθούν με ασφάλεια. Αυτό απαιτεί Χειρουργό Γυναικολόγο που να έχει εξειδικευτεί αποκλειστικά στην ενδομητρίωση καθώς και κατάλληλη ομάδα που μπορεί να υποστηρίξει επιτυχώς πολύπλοκες και εκτεταμένες επεμβάσεις.

Τι να περιμένω στο πρώτο ραντεβού μου στο Κέντρο Ενδομητρίωσης του Mediterraneo Hospital;

Στο πρώτο ραντεβού θα ήταν πολύ χρήσιμο να φέρετε μαζί σας οποιεσδήποτε σχετικές εξετάσεις έχετε κάνει καθώς και οποιοδήποτε βίντεο προηγούμενου χειρουργείου στο οποίο έχετε υποβληθεί. Θα γίνει μία λεπτομερής κουβέντα με τον Γυναικολόγο – Ειδικό Ενδομητρίωσης και θα έχετε την ευκαιρία να αναπτύξετε όλους του προβληματισμούς σας. Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα ειδικό για την ενδομητρίωση ερωτηματολόγιο βάσει του οποίου αξιολογούνται διάφοροι παράμετροι της ποιότητας ζωής σας (quality of life questionnaire). Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και η κλινική εξέταση είναι τα δύο βασικά εργαλεία που θα κατευθύνουν τον διαγνωστικό μονοπάτι. Αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να ζητηθεί για γίνουν επιπλέον εξετάσεις όπως Μαγνητική Τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας καθώς και Υπερηχογράφημα νεφρών – ουρητήρων – κύστης (Ν.Ο.Κ). Επίσης,  μπορεί να χρειαστεί να παραπεμφθείτε και σε ιατρό της ομάδας άλλης ειδικότητας (για παράδειγμα εάν εμπλέκεται το έντερο στον χειρουργό εντέρου). Έχοντας ολοκληρώσει όλον τον απαραίτητο έλεγχο η ομάδα συνεδριάζει, ώστε να ληφθεί η καλύτερη απόφαση για την ασθενή. Στην συνέχεια, η ασθενής επιστρέφει και έχει ξανά μία συζήτηση με τον Γυναικολόγο – ειδικό Ενδομητρίωσης ώστε να συζητηθούν όλα τα ευρήματα και να σχεδιασθεί το πλάνο αντιμετώπισης.

Τι μπορώ να κάνω εάν μένω μόνιμα στο εξωτερικό;

Τόσο η ιατρική ομάδα όσο και οι διοικητικές υπηρεσίες του Mediterraneo Hospital έχoυν μεγάλη εμπειρία στην εξυπηρέτηση ασθενών που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Θα αναλάβουμε να σας καθοδηγήσουμε σε κάθε βήμα της διαδικασίας αυτής με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Close Menu