Αποκατάσταση Νευρολογικών Παθήσεων και Κακώσεων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος

PHYSIO1 300x200 - Αποκατάσταση Νευρολογικών Παθήσεων και Κακώσεων του Κεντρικού Νευρικού ΣυστήματοςΗ φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της αποκατάστασης των νευρολογικών παθήσεων και των κακώσεων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Ανάμεσα στις νευρολογικές παθήσεις που αντιμετωπίζονται είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Parkinson, ενώ εφαρμόζονται και πρωτόκολλα αποκατάστασης για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αιμορραγικό ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το τμήμα φυσικοθεραπείας, προσεγγίζοντας εξατομικευμένα και ολιστικά κάθε περιστατικό, αναλαμβάνει να ξεκινήσει το πρόγραμμα της αποκατάστασης του ασθενή, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου, τους θεράποντες ιατρούς, τους χειρουργούς, τους διατροφολόγους και τους ψυχολόγους.

Πριν την εφαρμογή του προγράμματος, λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και συναξιολογούνται η παρούσα κατάστασή του, τα ιατρικά δεδομένα από τα άλλα τμήματα και οι επιθυμητοί στόχοι.

Αφού πρώτα εξασφαλιστεί η σωστή και ανεμπόδιστη αναπνοή και η σωστή θέση του σώματος του ασθενούς, ξεκινά η φυσικοθεραπευτική του αποκατάσταση και μάλιστα από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες με κινησιοθεραπεία και ειδικές τεχνικές που απαντούν στην εκάστοτε πάθηση. Όταν είναι αναγκαίο, γίνεται και χρήση τεχνικού εξοπλισμού, ηλεκτροθεραπείας, ορθοτικών μηχανημάτων και κατασκευών κινητοποίησης.

Επιγραμματικά, στο πλάνο αποκατάστασης θα μπορούσαν να σημειωθούν τα εξής:

  • Σωστή αναπνευστική λειτουργία (εξειδικευμένες κινήσεις έκπτυξης πνευμόνων, απόχρεμψη, ανεμπόδιστη αναπνευστική λειτουργία μέσω αναρροφήσεων των βρογχικών εκκρίσεων.)
  • Σωστή τοποθέτηση του σώματος του ασθενή (αποφυγή ρικνώσεων μυών και τενόντων, αποφυγή υποποδίας άκρου ποδός, αποφυγή συγκάμψεων)
  • Διατήρηση ή και βελτίωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων (διατάσεις, κατασκευές ακινητοποίησης και υποστήριξης)
  • Καταστολή και αποφυγή διαφόρων παθολογικών αντανακλαστικών όπου αυτά συναντώνται, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στην κακή στάση του σώματος του ασθενή συγκάμψεις, πρότυπα καμπτικά ή εκτατικά
  • Μυϊκή ενδυνάμωση
  • Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, δηλαδή εξειδικευμένες τεχνικές για τη βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής με αποτέλεσμα να κάνουμε «εξυπνότερο» μυϊκό σύστημα που αντιδρά ταχύτερα και σωστότερα ώστε να προλαμβάνει κακώσεις μυοτενοντίου πετάλου και αρθρώσεων
  • Βελτίωση ισορροπίας
  • Επανεκπαίδευση βάδισης δηλαδή προσπάθεια να φέρουμε τη βάδιση όσο πιο κοντά στη φυσιολογική γίνεται, εξαλείφοντας παθολογικά πρότυπα ή εκπαιδεύοντας τον ασθενή στη σωστή χρήση του κατάλληλου βοηθήματος.
  • Οδηγίες και ασκησιολόγιο για το μετεγχειρητικό διάστημα μετά τη νοσηλεία (καθημερινό εξατομικευμένο πρόγραμμα εξάσκησης του ασθενή)
  • Επανένταξη στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον: Σε συνεργασία με τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου γίνεται εκπαίδευση του ασθενή στο χώρο διαμονής και εργασίας του, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της κινητικής του κατάστασης, διαμορφώνοντας με τέτοιο τρόπο το περιβάλλον γύρω του που θα του διασφαλίζει όσο το δυνατόν πιο άνετη ζωή.

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Mediterraneo Hospital βρίσκεται πάντα δίπλα στον ασθενή, τόσο κατά τη διάρκεια της αποκατάστασής του, όσο και μετά από αυτή και είναι πάντα σε επικοινωνία μαζί του για οποιαδήποτε απορία ή καθοδήγηση πάνω στις νέες τεχνικές αποκατάστασης.

Η διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού του Τμήματος συντελεί στην εξειδικευμένη υποστήριξη, σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή επιστημονικά πρότυπα.

μετροπολιταν νοσοκομείο, metropolitan hospital, ασκληπιειο, ασκληπιειο βουλας, ιατρικο αθηνα, ιατρικο μαρουσι, ιατρικο φαληρο