Γλαύκωμα

Τι είναι το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι η προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου του ματιού, που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο και μας δίνει την αίσθηση της όρασης. Αντίθετα με ότι πολλοί πιστεύουν, το γλαύκωμα ΔΕΝ είναι ίδιο με την αυξημένη πίεση του ματιού, διότι πολλοί άνθρωποι με αυξημένη πίεση στο μάτι δε θα αναπτύξουν ποτέ γλαύκωμα και αντίθετα, πολλοί άνθρωποι με φυσιολογική πίεση στο μάτι μπορεί να έχουν σοβαρό γλαύκωμα. Η αυξημένη πίεση του ματιού είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της θεραπείας. Μόνο η εξέταση από οφθαλμίατρο και η συχνή παρακολούθηση μπορούν να βάλουν σωστά τη διάγνωση του γλαυκώματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του γλαυκώματος;

Δυστυχώς το γλαύκωμα δεν έχει καθόλου συμπτώματα εκτός και αν είναι τόσο προχωρημένο, ώστε ο ασθενής να καταλάβει ότι έχει χάσει σημαντική όραση από το ένα ή και τα δύο μάτια. Οι εξαιρέσεις είναι λίγες και αφορούν κάποιες σπάνιες μορφές γλαυκώματος. Αντίθετα με ότι πιστεύεται, το γλαύκωμα σπάνια προκαλεί πόνο στα μάτια ή πονοκέφαλο. Η απώλεια της όρασης στο γλαύκωμα αφορά την περιφερική όραση του ματιού, ενώ η κεντρική όραση χάνεται τελευταία. Για πάνω από 90% των ασθενών με γλαύκωμα η διάγνωση γίνεται τυχαία.

Ποιοι έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι πολύ πιο συνηθισμένο σε ηλικίες άνω των 40 ετών. Συνολικά περίπου 3% των Ελλήνων έχουν ή θα αναπτύξουν γλαύκωμα. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται αυτοί που έχουν κάποιο συγγενή με γλαύκωμα, καθώς η νόσος είναι εν μέρει κληρονομική. Αυξημένο κίνδυνο για γλαύκωμα παρουσιάζουν επίσης όσοι έχουν υψηλή μυωπία, οι διαβητικοί, όσοι χρησιμοποιούν κορτιζόνη σαν χρόνια θεραπεία για οποιοδήποτε λόγο καθώς και ορισμένες φυλές (π.χ. μαύρη φυλή).

Πως γίνεται η διάγνωση του γλαυκώματος;

Για τη σωστή διάγνωση του γλαυκώματος είναι απαραίτητη η πλήρης οφθαλμολογική εξέταση και ειδικά η εξέταση της κατάστασης του οπτικού νεύρου. Σε οριακές περιπτώσεις χρειάζονται ειδικές εξετάσεις απεικόνισης του οπτικού νεύρου (π.χ. οπτική τομογραφία οπτικού νεύρου). Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η φωτογράφηση του οπτικού νεύρου για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης. Τα οπτικά πεδία αποτελούν έναν τρόπο χαρτογράφησης της περιφερικής όρασης κάθε ματιού και αποτελούν σημαντικό βοήθημα στον καθορισμό της όποιας βλάβης, καθώς και της ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Ποια είναι η σύγχρονη θεραπεία του γλαυκώματος;

Ανεξάρτητα από την αιτιολογία του γλαυκώματος, ο μόνος τρόπος θεραπείας του σήμερα είναι η μείωση της πίεσης του οφθαλμού, ώστε να σταματήσει κάθε περαιτέρω βλάβη στο οπτικό νεύρο. Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους:
• Καθημερινή χρήση κολλυρίων
• Θεραπεία με laser
• Στην περίπτωση που οι δύο προηγούμενοι τρόποι δεν καταφέρουν να μειώσουν ικανοποιητικά την πίεση στον οφθαλμό και οι βλάβες στο οπτικό νεύρο προχωρούν, είναι απαραίτητη η αντιγλαυκωματική επέμβαση.

eye d03 b - Γλαύκωμα

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ