Σακχαρώδης Διαβήτης: παράγοντες κινδύνου, επιπλοκές και αντιμετώπιση

14 Νοεμβρίου - Σακχαρώδης Διαβήτης: παράγοντες κινδύνου, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Γεώργιος Τσουρούς, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικού Τομέα Mediterraneo Hospital

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης  είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν η δράση της ινσουλίνης  δεν είναι αποτελεσματική.

Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να προβλέπει ότι οι θάνατοι από την νόσο θα αυξηθούν κατά 2/3 μέχρι το 2030. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η συχνότητα του σακχαρώδους διαβήτη κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10% του πληθυσμού.

Διακρίνεται σε Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη λόγω καταστροφής των κυττάρων του παγκρέατος. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ή νεαρούς ενήλικες. Τα άτομα αυτά έχουν απόλυτη ανάγκη θεραπείας με ινσουλίνη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι ο συχνότερος τύπος, καθώς αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Χαρακτηρίζεται από αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης. Εμφανίζεται, συνήθως, μετά την ηλικία των 40 ετών και σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτου τίθεται με  μία ή περισσότερες από τις παρακάτω διαγνωστικές εξετάσεις:

 • Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (≥ 6,5%)
 • Τυχαία μέτρηση σακχάρου (≥ 200 mg/dL)
 • Σάκχαρο νηστείας (≥ 126 mg/dL)
 • Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (≥ 200 mg/dL)

Αρκετοί παράγοντες κινδύνου έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:

 • Η παχυσαρκία
 • Η έλλειψη φυσικής άσκησης
 • Η κακή διατροφή
 • Η ηλικία
 • Το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη κύησης
 • Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Γενετικοί παράγοντες

Η υγιεινή διατροφή, η τακτική φυσική άσκηση, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος, μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Οι πιο συχνές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι:

 • Καρδιαγγειακή νόσος (αποτελεί την πιο συχνή αιτία θανάτου στους διαβητικούς. Μπορεί να εκδηλωθεί με έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κτλ)
 • Νεφρική νόσος (διαβητική νεφροπάθεια). Αποτελεί συχνό αίτιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας
 • Νευρική νόσος (διαβητική νευροπάθεια). Μπορεί να προκληθούν βλάβες σε νεύρα. Τα πόδια επηρεάζονται πιο πολύ από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Η βλάβη των νεύρων σε αυτές τις περιοχές ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια, και μπορεί να προκαλέσει πόνο, μουδιάσματα και μείωση της αίσθησης. Η μείωση της αίσθησης είναι πολύ σημαντική, επειδή ενδέχεται οι μικροτραυματισμοί να περάσουν απαρατήρητοι, και να προκύψουν σοβαρές λοιμώξεις, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε ακρωτηριασμό.
 • Οφθαλμική νόσος (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια). Οι περισσότεροι διαβητικοί ασθενείς θα αναπτύξουν κάποια μορφή οφθαλμικής νόσου (αμφιβληστροειδοπάθεια), που μπορεί να προκαλέσει μείωση της όρασης ή/και τύφλωση.

Οι επιπλοκές αυτές μπορούν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν με τη διατήρηση του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε επίπεδα κοντά στα φυσιολογικά.

Στο Mediterraneo Hospital πραγματοποιείται εξειδικευμένος έλεγχος για τη διάγνωση, ρύθμιση και πρώιμη ανίχνευση των επιπλοκών του Σακχαρώδη Διαβήτη και εν συνεχεία η βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών, οφθαλμολογικών, νευρολογικών και νεφρολογικών επιπλοκών.

 

μετροπολιταν νοσοκομείο, metropolitan hospital, ασκληπιειο, ασκληπιειο βουλας, ιατρικο αθηνα, ιατρικο μαρουσι, ιατρικο φαληρο