Ιατρείο Νόσου Parkinson

Διάγνωση

Η νόσος Parkinson είναι νευροεκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, δηλαδή νευρικά κύτταρα κυρίως της Μέλανους ουσίας (µία µικρήπεριοχή του εγκεφάλου) όπου παράγεται η χηµική ουσία Ντοπαμίνη η οποία σταδιακά καταστρέφεται.

Η αιτία που συμβαίνει η διαδικασία αυτή µας είναι άγνωστη στην ιδιοπαθή νόσο Parkinson (έναρξη γύρω στα 60 έτη) ενώ στις νεανικές μορφές είναι συνήθως κληρονομική.

Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική και γίνεται από τον νευρολόγο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να µας δείξουν την έλλειψη των κυττάρων που παράγουν vτoπαµίνη. (Η πιο διαδεδομένη είναι το σπινθηρογράφημα µε ιωφλουπάνη DAT SCAN)

Από τα συμπτώματα, αυτό που παρατηρεί πρώτα ο ασθενής είναι ελαφρύς τρόμος στο χέρι και ειδικότερα όταν το χέρι είναι χαλαρό. Τα συμπτώματα όμως είναι και η βραδύτητα που σιγά-σιγά αποκτούν οι κινήσεις του ανθρώπου. Η υπερτονία των μυών που τους αισθάνεται δύσκαμπτους, η έλλειψη κινήτρου, ο άνθρωπος φαίνεται σαν να μην έχει διάθεση να κάνει δραστηριότητες που έκανε καθημερινά και ευχάριστα.

Θεραπεία

Η πάθηση μέχρι σήμερα δεν θεραπεύεται πλήρως. Οι θεραπείες που έχουμε όμως είναι αρκετά αποτελεσματικές και μπορούν  να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά τα συμπτώματα της νόσου.
Η βασική θεραπεία είναι η θεραπευτική αγωγή με Λεβοντόπα (που συμπληρώνει την ουσία που λείπει από τον εγκέφαλο). Συμπληρωματικά έχουμε αγωνιστές της  ντοπαμίνης ανασχολή της CΟΜΤ & ΜΑΘ, επίσηςνευροπροστατευτικές ουσίες.

Εκτός από φάρμακα που χορηγούνται από το στόμαυπάρχουν σε μορφή αυτοκόλλητου, σε ενέσιμη μορφή και σε μορφή συνεχούς  έγχυσης με ειδική αντλία.
Η θεραπεία πάντα εξατομικεύεται. Σημαντικές εξελίξεις αναλύονται στο θέμα της νευροπλασίας και στην γονιδιακή θεραπεία. Σε σχετικά νεότερους ασθενείς στους οποίους η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, απευθύνεται η χειρουργική θεραπεία της νόσου, κατά την οποία γίνεται εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο στα οποία διοχετεύεται συνεχώς ηλεκτρικό ρεύμα από μία συσκευή (διεγέρτης) που τοποθετείται στο στήθος του.

Το χειρουργείο δεν θεραπεύει την νόσο αλλά αποτελεί ένα ακόμα τρόπο ικανοποιητικού ελέγχου των συμπτωμάτων.

Παράλληλα με την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής ή ακόμα και πριν (σε αρχικό στάδιο) ο ασθενής ξεκινάει και πρόγραμμα σωματικής άσκησης.

Η φυσική άσκηση είναι εξίσου σημαντική με την φαρμακευτική  αγωγή στη νόσο και είναι αυτή που δίνει την δυνατότητα να διατηρήσει το σώμα του σε άριστη κατάσταση.

Η φαρμακευτική αγωγή δηλαδή δίνει την δυνατότητα να έχουμε άριστη κίνηση την οποία όμως ο ασθενής πρέπει να κατακτήσει και να διαχωρίσει με δική του συμμετοχή.

00b - Ιατρείο Νόσου Parkinson
Old People - Ιατρείο Νόσου Parkinson