Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer

Δελτίο Τύπου, 21/09/16

 

act ad slide1 - Παγκόσμια Ημέρα Νόσου  Alzheimer

Κι όμως … μπορεί να αντιμετωπιστεί!!!

Η άνοια καθεαυτή δεν είναι νόσος, είναι εκδήλωση βλάβης του εγκεφάλου. Η  σταδιακή «παρακμή» των νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου, έχει εξελιχθεί σε μάστιγα του 21ου αιώνα, καθώς πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους, επηρεάζοντας όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και την ποιότητα ζωής των οικογενειών τους και των κοντινών τους προσώπων.

Η άνοια της Νόσου Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας.

Υπάρχουν όμως άλλες μορφές άνοιας που πρέπει να διαχωρίζονται από τη Νόσο Alzheimer, διότι διαφέρουν η θεραπεία και η πρόγνωσή τους (αγγειακή άνοια, παρκινσονική άνοια, άνοια με σωμάτια Lewy, μετωποκροταφική άνοια κτλ.).

Η νόσος πρωτοεμφανίζεται τις περισσότερες φορές με διαταραχές μνήμης, ιδιαίτερα της πρόσφατης (για παράδειγμα

 ο ασθενής επαναλαμβάνει τη ίδια ερώτηση πολλές φορές). Αργότερα και με ύπουλο τρόπο εμφανίζονται προβλήματα στην κρίση, την επικοινωνία και τον προσανατολισμό, σύγχυση και αλλαγές στη ψυχική κατάσταση (για παράδειγμα κατάθλιψη), στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα (για παράδειγμα καχυποψία), ενώ τα τελικά στάδια της νόσου χαρακτηρίζονται από σοβαρές διαταραχές στην ομιλία, την κατάποση και τη βάδιση. Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 6-10 χρόνια. Ωστόσο, η διάρκεια εξέλιξης της νόσου ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή .

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου;

  • ηλικία. Όσο αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου. Περίπου 5% των ασθενών στην ομάδα 65 – 74 ετών πάσχουν από τη νόσο Alzheimer, αλλά στις ηλικίες άνω των 85, το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%. Πολύ σπάνια υπάρχει ασθενής με Alzheimer σε ηλικία κάτω των 40 ετών
  • κληρονομικότητα. Αν έχετε πρώτου βαθμού συγγενή (πατέρα, μητέρα, αδελφό ή αδελφή) με νόσο Alzheimer, υπάρχει ελαφρά αυξημένη πιθανότητα και για εσάς
  • φύλο. Η νόσος εμφανίζεται σχετικά συχνότερα στις γυναίκες. Πιθανώς παίζει ρόλο και το αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης στις γυναίκες
  • αρτηριακή υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, σακχαρώδης διαβήτης, εκτός από τα καρδιολογικά νοσήματα, αυξάνουν και τις πιθανότητες για νόσο Alzheimer.

Ταυτόχρονα, περιβαλλοντικοί παράγοντες και τρόπος ζωής (επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση, δίαιτα κτλ.), φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

Αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να κάνετε πράγματα που παλαιότερα σας φαίνονταν πολύ εύκολα;

Σήμερα, η διάγνωση της άνοιας μπορεί να γίνει στο χρονικό εκείνο σημείο όπου ο ασθενής εμφανίζει  αδυναμία να επιτελέσει συνηθισμένες δραστηριότητες.

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου, η σωματική και κυρίως η νοητική άσκηση συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Οι τακτικές αυτές όμως πρέπει να εφαρμόζονται από τη μέση ηλικία, γιατί η νευροεκφυλιστική διαδικασία στον εγκέφαλο των ασθενών αρχίζει είκοσι χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων!

Τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος µε τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτή η νόσος, έχει αλλάξει δραστικά. Έµφαση πλέον δίνεται στο να βοηθήσουμε τους εν λόγω ασθενείς και τις οικογένειές τους, να μάθουν να ζουν µε την άνοια και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις συνέπειές της, ώστε να διατηρήσουν καλή ποιότητα ζωής και -όσο το δυνατόν- φυσιολογική καθημερινότητα. Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας ωφελεί τον ασθενή και  την οικογένειά του,  γιατί δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων. Για αυτό και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός ασθενών µε νόσο Alzheimer χρειάζεται εξειδικευμένες υπηρεσίες και δομές.

Στο Mediterraneo Hospital λειτουργεί Ιατρείο Μνήμης υπό την Δ/νση του Νευρολόγου κου Παντελή Στάθη, το οποίο στελεχώνεται από ομάδα επιστημόνων με εξειδίκευση στις παθήσεις που προκαλούν διαταραχές μνήμης. Το Ιατρείο διαθέτει σύγχρονη τεχνολογική υποδομή για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί η νόσος Alzheimer, αλλά και κάθε άλλη διαταραχή των νοητικών λειτουργιών.

 

Ιατρείο Μνήμης

Mediterraneo Hospital

(τηλ. ραντεβού 2109117000 εσωτ. 710)

μετροπολιταν νοσοκομείο, metropolitan hospital, ασκληπιειο, ασκληπιειο βουλας, ιατρικο αθηνα, ιατρικο μαρουσι, ιατρικο φαληρο