Οστική ανακατασκευή άκρων

Δρ. Δημήτριος Γιωτίκας, Ορθοπεδικός Χειρουργός Mediterraneo Hospital

Δρ. Δημήτριος Γιωτίκας, Ορθοπεδικός Χειρουργός Mediterraneo Hospital

Η οστική ανακατασκευή άνω και κάτω άκρων (limb reconstruction) είναι το πεδίο της ορθοπεδικής που εξειδικεύεται στις θεραπείες με δημιουργία νέου οστού από τον ίδιο τον οργανισμό για την πλήρωση οστικών ελλειμμάτων, τη διόρθωση παραμορφώσεων των άκρων, την επιμήκυνσή τους ή οποιονδήποτε συνδυασμό των ανωτέρω.

Οι μέθοδοι αυτές εφαρμόζονται σε ασθενείς με:

 • Λοιμώξεις οστών μετά από κάταγμα ή εγχείρηση. Χρόνια οστεομυελίτιδα.
 • Ψευδάρθρωση (Αδυναμία επούλωσης/συγκόλλησης) καταγμάτων.
 • Βαριά ανοικτά κατάγματα κνήμης με απώλεια οστού, δέρματος και μυών.
 • Παραμορφώσεις του σκέλους (Στροφή, γωνίωση, βράχυνση ή συνδυασμό αυτών) μετά από κάταγμα ή επιπλοκές προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης.
 • Δυσκαμψία αρθρώσεων – Αγκύλωση γόνατος και ποδοκνημικής άρθρωσης.
 • Συγγενείς ανωμαλίες, ανισοσκελία, υποπλασία άκρου, νανισμός, βραχύ ανάστημα.

Τα προβλήματα αυτά, τα οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα της βαρύτητας του αρχικού κατάγματος ή/και των επιπλοκών που παρουσιάστηκαν κατά την μετέπειτα αντιμετώπισή του, επηρεάζουν σημαντικά την κοινωνική, εργασιακή και προσωπική ζωή του ασθενούς για μακρό χρονικό διάστημα, αποτελούν δηλαδή life-changing events.

Η αντιμετώπιση τους είναι δύσκολη και μακροχρόνια και συχνά απαιτείται η συμμετοχή πολλών ειδικοτήτων (Ορθοπεδικός, Πλαστικός, Λοιμωξιολόγος, Φυσιοθεραπευτής, Προσθετικός, Ψυχολόγος).

giotikas dim - Οστική ανακατασκευή άκρων

Η ιατρική μας ομάδα αποτελείται από εξειδικευμένους ιατρούς με μακροχρόνια κλινική εμπειρία σε μεγάλα κέντρα αντιμετώπισης τραύματος του εξωτερικού. Στο τμήμα μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες αιχμής όπως:

 • Μαγνητικά εκπτυσσόμενους ήλους επιμήκυνσης (Precise-2 ®, Nuvasive) για επιμήκυνση μηριαίου και κνήμης με ή χωρίς διόρθωση παραμορφώσεων.
 • Μηχανικά εκπτυσσόμενους ήλους (Guichet X-OS ®) που επιτρέπουν βάδιση με πλήρη φόρτιση από την πρώτη μετεγχειρητική ήμερα.
 • Κυκλικό πλαίσιο εξωτερικής οστεοσύνθεσης κνήμης με δυνατότητα πολυεπίπεδης διόρθωσης παραμορφώσεων άκρου με τη χρήση ειδικού λογισμικού (Taylor Spatial Frame®, Smith & Nephew).
 • Ειδικό ενδομυελικό γλύφανο (Reamer Irrigator Aspirator® της Johnson & Johnson) για την λήψη οστικού μοσχεύματος με ελάχιστη επεμβατικότητα. Αλλά και για την έκπλυση και τον χειρουργικό καθαρισμό ενδομυελικού αυλού σε περιπτώσεις οστεομυελίτιδας.
 • Απορροφήσιμα σφαιρίδια αντιβιοτικού (Cerament® Bonesupport και Stimulan® Biocomposites) εντός του οστού για την τοπική θεραπεία οστικής λοίμωξης.

Η ομάδα μας περιθάλπει με επιτυχία ασθενείς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, των οποίων τα σύνθετα ορθοπεδικά προβλήματα απαιτούν εξειδικευμένες υπηρεσίες και σύγχρονη τεχνολογία.

μετροπολιταν νοσοκομείο, metropolitan hospital, ασκληπιειο, ασκληπιειο βουλας, ιατρικο αθηνα, ιατρικο μαρουσι, ιατρικο φαληρο