Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μια μη επεμβατική αναίμακτη απεικονιστική μέθοδος με ευρεία εφαρμογή στη διάγνωση και παρακολούθηση σχεδόν όλου του φάσματος των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εξοπλισμός του Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Νοσοκομείο Mediterraneo 

Στο Μediterraneo Hospital, το τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας Kαρδιάς διαθέτει δυο υπερσύγχρονους Μαγνητικούς τομογράφους, ένα Μαγνητικό τομογράφο Philips 1.5 T Ingenia και ένα Μαγνητικό τομογράφο Philips 3.0T Ingenia  με δυνατότητα διενέργειας μαγνητικών τομογραφιών καρδιάς  υψηλής ποιότητας που καλύπτουν όλο το φάσμα των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαθέτουν τη δυνατότητα για διενέργεια νεότερων απεικονιστικών τεχνικών όπως οι παραμετρικές μέθοδοι ποσοτικοποίησης (χαρτογράφηση τιμών χρόνων Τ1, Τ2, Τ2* και ποσοστού εξωκυττάριου χώρου, ECV).

Οι διαγνωστικές αυτές τεχνικές βοηθούν στη διερεύνηση:

  • παρουσίας μυοκαρδιακού οιδήματος (όπως πχ. στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου η την οξεία μυοκαρδίτιδα)
  • στην παρουσία διάχυτης μυοκαρδιακής ίνωσης ή διήθησης του μυοκαρδίου (όπως πχ στην καρδιακή αμυλοείδωση)
  • στην παρουσία λίπους (όπως πχ στην Νόσο Anderson Fabry) ή λιπώδη μεταπλασία του μυοκαρδίου
  • στην εναπόθεση σιδήρου στο μυοκάρδιο.

Οι νεότερες παραμετρικές μέθοδοι αυξάνουν σημαντικά την διαγνωστική αξία της μεθόδου τόσο στην πρώιμη διάγνωση υποκλινικών μορφών όσο και στην παρακολούθηση της θεραπείας των νοσημάτων αυτών.

Η Μονάδα Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς του Mediterraneo Hospital έλαβε πρόσφατα πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Καρδιαγγειακής Απεικόνισης (European Association of Cardiovascular Imaging- EACVI) της Ευρωπαϊκής  Καρδιολογικής Εταιρείας (European Society of Cardiology- ESC).

Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής πιστοποιημένη Μονάδα Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στην Ελλάδα και μια από τις 21 συνολικά πιστοποιημένες Μονάδες στην Ευρώπη.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

Πριν τη διενέργεια της εξέτασης είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν όλα τα μεταλλικά αντικείμενα (στηθόδεσμος στις γυναίκες, ρολόι, κινητό τηλέφωνο, κέρματα και κοσμήματα). Αντικείμενα όπως γυαλιά, τεχνητή οδοντοστοιχία, ακουστικά βαρηκοΐας, διαδερμικά φαρμακευτικά επιθέματα επίσης θα πρέπει να αφαιρεθούν πριν την είσοδο του ασθενούς στην αίθουσα του μαγνητικού τομογράφου. Ο τομογράφος είναι κυλινδρικού σχήματος με ανοιχτό το εμπρός και πίσω τμήμα του και η διάμετρος του είναι τουλάχιστον 60 εκατοστά. Το περιβάλλον του μαγνητικού τομογράφου φωτίζεται και αερίζεται επαρκώς ενώ υπάρχει ανεμιστήρας μέσα στο μηχάνημα για διαβαθμισμένη παροχή φρέσκου αέρα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επίσης ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον τεχνολόγο σε περίπτωση αδιαθεσίας.

Η προετοιμασία του ασθενούς περιλαμβάνει και φλεβοκέντηση για τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα από το νοσηλευτή σε περίπτωση που θα χρειαστεί χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας. Στη συνέχεια ο ασθενής τοποθετείται στο ειδικό κρεβάτι του μαγνητικού τομογράφου. Τοποθετούνται 3 ηλεκτρόδια στο στήθος για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και ένας αισθητήρας στο κοιλιακό τοίχωμα για την παρακολούθηση των αναπνευστικών κινήσεων κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ο ασθενής ενημερώνεται για τη διαδικασία καθώς και την παρουσία θορύβου για το λόγο αυτό φορά ακουστικά κατά τη διάρκεια της μελέτης ώστε να προστατεύονται τα αυτιά του.  Ο τεχνολόγος ζητά από τον ασθενή να παραμείνει ακίνητος κατά τη διάρκεια της εξέτασης ενώ είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να κρατά την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα ανάλογα με τις οδηγίες του τεχνολόγου. Η διάρκεια της εξέτασης στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι 45 περίπου λεπτά, χρόνος που μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με το κλινικό ερώτημα που χρειάζεται να απαντηθεί κάθε φορά. Η διάρκεια της εξέτασης μπορεί επίσης να αυξηθεί λόγω παρουσίας αρρυθμίας ή κακής συμμόρφωσης του ασθενούς στα αναπνευστικά παραγγέλματα. Οι δύο αυτές κατάστασεις μπορεί να επηρεάσουν και την ποιότητα των εικόνων που λαμβάνονται.

Μετά το τέλος της εξέτασης, ο ασθενής αποχωρεί από το νοσοκομείο, ενώ δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με την κατανάλωση τροφής, τη δραστηριότητα ή τη συναναστροφή του με άλλα άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ