Δύο νέες μέθοδοι περιπρωκτικής χειρουργικής παρουσιάσθηκαν στο Στρασβούργο

Video Assisted Anal Fistula Treatment 300x169 - Δύο νέες μέθοδοι περιπρωκτικής χειρουργικής παρουσιάσθηκαν στο ΣτρασβούργοΜιχάλης Ν. Βοργιάς M.D.,F.A.C.S, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Mediterraneo Hospital
Πηγή: http://www.sweetblog.gr

H αναζήτηση νέων μεθόδων αναίμακτης χειρουργικής, με μικρή τομή, που μειώνει τις όποιες παρενέργειες, τον πόνο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στα καθήκοντά του, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της σύγχρονης χειρουργικής.

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Χειρουργικής στο Στρασβούργο, (IRCAD – ΕΙΤ), σεμινάριο στο οποίο παρουσιάσθηκαν δύο σύγχρονες μέθοδοι διαπρωκτικής χειρουργικής, της κύστεως κόκκυγος και των όγκων του ορθοσιγμοειδούς. Το sweetblog.gr, ήταν εκεί και παρουσιάζει τις δύο αυτές μεθόδους. Στο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο συναντήσαμε και τον κ. Μιχάλη Βοργιά, MDFACS, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής στο «Mediterraneo Hospital», Γενικό Χειρουργό που είναι εξειδικευμένος και στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Ο κ.Βοργιάς επισημαίνει ότι με τη νέα μέθοδο ΤΕΟ ( Transanal Endoscopic Operations ), που παρουσιάσθηκε, αντιμετωπίζονται οι διαπρωτικοί πολύποδες και όγκοι και μάλιστα με συμβατικά ενδοσκοπικά εργαλεία . Με την ελάχιστα επεμβατική αυτή μέθοδο οι χειρουργοί παχέος εντέρου και πρωκτού αφαιρούν πιο εύκολα καλοήθεις πρωκτικούς πολύποδες, όγκους και μορφώματα.

Η δεύτερη μέθοδος VAAFT ( Video-Assisted Anal Fistula Treatment) αφορά την αφαίρεση των περιεδρικών συριγγίων που προκαλούνται από την φλεγμονή και την απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων. Ακόμη και εάν το ύψος του συρριγγώδους πόρου περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα από τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, η επέμβαση γίνεται πιο εύκολα και σχεδόν αναίμακτα.

Οι λαπαροενδοσκοπικές αυτές τεχνικές, οι οποίες συνδυάζουν την ελάχιστη παρέμβαση, μέσω φυσικής οπής, με την ακρίβεια της εκτομής υπό οπτικό έλεγχο και οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της σύγχρονης Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής.

Αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται, με στόχο να εξασφαλίσουν μία, πιο ανώδυνη, ταχύτατη και χωρίς τομές, χειρουργική θεραπεία, επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα και ανώδυνα.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν και οι δύο νέες μέθοδοι είναι:

  • Ο χειρουργός μπορεί να φτάσει με καλύτερη ορατότητα και ακρίβεια βαθειά μέσα στο ορθό
  • Απουσία χειρουργικής τομής
  • Ελάχιστη αιμορραγία
  • Ελάχιστες επιπλοκές και επίπτωση σε φλεγμονές
  • Απουσία κινδύνου μετεγχειρητικού ειλεού
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

μετροπολιταν νοσοκομείο, metropolitan hospital, ασκληπιειο, ασκληπιειο βουλας, ιατρικο αθηνα, ιατρικο μαρουσι, ιατρικο φαληρο