Διαιτολογία

Η διατροφή παίζει αδιαμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού και διαφοροποιείται σημαντικά στη νόσο. Αποκτά ιδιαίτερη αξία τότε δε, εφόσον μέσω αυτής γίνεται σημαντική προσπάθεια του οργανισμού  κάλυψης των αναγκών του σε θρεπτικά συστατικά, λόγω αυξημένου καταβολισμού και στρες. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν πλέον ποια είναι τα οφέλη της σωστής θρέψης στην έκβαση του θεραπευτικού πλάνου, καθώς και στη μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών.

Το γραφείο διατροφής της κλινικής Mediterraneo παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφής στους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Ο ρόλος του κλινικού διαιτολόγου περιλαμβάνει:
  • Συνεργασία με  όλες τις κλινικές όπως καρδιολογική, χειρουργική, χειρουργική παχυσαρκίας, καρδιοχειρουργική, παθολογική, γαστρεντερολογική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
  • Προσαρμογή της διατροφής στις ανάγκες του θεραπευτικού πλάνου και σχεδιασμός εξατομικευμένων διατροφικών οδηγιών, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτιμήσεις του ασθενούς.
  • Παρέμβαση στη σίτιση ασθενών με ειδικές διατροφικές ανάγκες. Μετά την ολοκλήρωση της διατροφικής εκτίμησης ενδέχεται να χορηγηθούν ειδικά κλινικά σκευάσματα σίτισης, πέραν της διατροφής, όπου οι ανάγκες του οργανισμού δεν επαρκούν μέσω της σίτισης, αλλά και όπου η σίτιση από το στόμα είναι αδύνατη και έχει αποφασισθεί η χορήγηση τροφής μέσω της εντερικής ή παρεντερικής οδού.
Η ομάδα των κλινικών διαιτολόγων του Mediterraneo Hospital
  • είναι υπεύθυνη της επιτροπής του συστήματος υγιεινής και ασφάλειας (Σύστημα ISO), σχετικά με θέματα ασφάλειας σίτισης των ασθενών της κλινικής. Το νοσοκομειακό διαιτητικό μενού έχει σχεδιαστεί επιμελώς με σκοπό την κάλυψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών σε νοσηλευόμενους ασθενείς, σύμφωνα με την πάθηση.
  • Διεξάγει ομιλίες και σεμινάρια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με θεματολογία σχετικά με διατροφικές παρεμβάσεις σε κλινικά νοσήματα.
  • Παρακολουθεί συστηματικά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα μέσω συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σκοπός του γραφείου διατροφής είναι η βελτίωση της διατροφικής κατάστασης των νοσηλευoμένων ασθενών, με εφαρμογή των πλέον σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων.

 

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Τηλ. Γραμματείας: 210 911 7000
NUTRITION 2 shutterstock 142881607 - Διαιτολογία
NUTRITION4 shutterstock 80947186 - Διαιτολογία
NUTRITION 1 shutterstock 142886560 - Διαιτολογία
NUTRITION3 shutterstock 127987373 - Διαιτολογία

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ: ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ Ή ΟΧΙ;

Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τον υγιεινό τρόπο ζωής σήμερα, φαίνεται να κάνουν μία στροφή προς τη σωστή διατροφή, καθώς κατανοούν ότι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους αλλά ακόμα και να την παρατείνει. Και όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, σε αυτή περιλαμβάνονται πολλά είδη μέσα στα οποία και τα προϊόντα των σιτηρών ολικής άλεσης όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ρύζι. Οι τροφές αυτής της κατηγορίας ανήκουν στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΥΔΙΩΝ

Τα καρύδια κατέχουν μοναδική θέση μεταξύ των ξηρών καρπών διότι όπως έχει αποδειχθεί προστατεύουν τον οργανισμό από χρόνιες ασθένειες (καρδιαγγειακά και νευρολογικά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου -κυρίως του προστάτη και του μαστού). Αυτό οφείλεται κυρίως στην αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική τους δράση. Τα καρύδια περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, με τη μορφή άλφα-λινολενικού οξέος. Τριάντα γραμμάρια (30γρ.) αντιστοιχούν περίπου σε ¼ του φλιτζανιού ή μία χούφτα και περιέχουν 2,5 γραμμάρια ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΩΣ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΠΗΡΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗ

Μια αδιαπραγμάτευτη σχέση ζωής συνιστά η διατροφή με τη ψυχική μας διάθεση. Η αλληλεπίδραση αυτής της σχέσης διαφαίνεται άμεσα στα ποσοστά της ενεργητικότητας, της σωματικής υγείας, της κοινωνικότητας και της ψυχικής μας ανάτασης. Γι’ αυτό το λόγο η όποια τροποποίηση της διατροφής μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αναρωτηθήκαμε άραγε ποτέ «πότε τρώμε» και «γιατί τρώμε»; Ο ρόλος της τροφής – γεύσης πέρα από ρόλος συντήρησης αποτελεί και μηχανισμό προστασίας για τον ανθρώπινο μηχανισμό. Τρώμε λιγότερο οργανικά και περισσότερο συναισθηματικά.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ