Αξονική Στεφανιογραφία

Τι ελέγχουμε με την αξονική στεφανιογραφία;

Μέσω αξονικού τομογράφου επιτυγχάνεται η ευκρινής απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα ενδελεχoύς εξέτασης των αθηρωματικών αλλοιώσεων και πιθανών στενώσεων του αυλού τους. Με αυτή τη μέθοδο προσφέρονται σημαντικά στοιχεία για τη πρόγνωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Συνίσταται ως προληπτικός έλεγχος (screening) σε άτομα υπερτασικά, υπέρβαρα, καπνίζοντες και με αυξημένη χοληστερίνη, σε άτομα με κληρονομικότητα για στεφανιαία νόσο αλλά και για ασθενείς που έχουν υποστεί ένα καρδιολογικό επεισόδιο εμφράγματος ή έχουν δεχτεί by pass, stent ή μπαλονάκι.

Σε τι διαφέρει από την συμβατική στεφανιογραφία;

H συμβατική στεφανιογραφία γίνεται με επεμβατικό τρόπο και διενεργείται με καθετηριασμό (εισαγωγή πολύ λεπτού σωλήνα στην αρτηρία).

Η συμβατική στεφανιογραφία είναι μια μέθοδος 100% αξιόπιστη στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, ωστόσο, όπως κάθε επεμβατική μέθοδος,  εγκυμονεί κίνδυνο (μικρό μεν αλλά υπαρκτό) για επιπλοκές. Κάποιες φορές μπορεί να είναι και σχετικά επώδυνη για τον ασθενή.

Η αξονική στεφανιογραφία είναι μη επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη. Επιπλέον, υπερτερεί έναντι της συμβατικής μεθόδου ως προς την απεικόνιση των αθηρωματικών αλλοιώσεων καθώς επιτυγχάνεται ο ποσοτικός προσδιορισμός του βαθμού ασβεστώσεων των στεφανιαίων αρτηριών, ο οποίος σχετίζεται με την μελλοντική εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων.

Στην αξονική στεφανιογραφία δεν αντικαθιστά, μπορεί να ακολουθήσει εφόσον υπάρχει ένδειξη η κλασική η οποία δίνει και τη δυνατότητα της θεραπευτικής παρέμβασης.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της αξονικής στεφανιογραφίας;
  • Η περιφέρεια των μεγάλων αγγείων και των μικρότερων αρτηριών δεν διακρίνονται καθαρά για αυτό και απαιτείται υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία.
  • Η ειδικότητα και η ευαισθησία της είναι μικρότερη από της κλασσικής στεφανιογραφίας.Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που υπάρχουν παθολογικά ευρήματα θα χρειαστεί να γίνει και η κλασσική μέθοδος, όμως εάν είναι φυσιολογική είναι πλήρως αξιόπιστη και δε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
  • Επιπλέον, όπως συμβαίνει σε κάθε αξονική τομογραφία, ο οργανισμός μας δέχεται ένα ποσοστό ραδιενεργού ακτινοβολίας. Ποσοστό όμως, που χάρη στο σύστημα iDose του καινούργιου αξονικού τομογράφου Philips Brilliance 64 που διαθέτει το Νοσοκομείο, ελαττώνεται έως και 80%.
Που γίνεται και πόσο διαρκεί η αξονική στεφανιογραφία;
Για την αξονική στεφανιογραφία δεν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η εξέταση ολοκληρώνεται σε 8 έως 10 δευτερόλεπτα ενώ η συνολική παραμονή του εξεταζόμενου στο χώρο είναι περίπου μισή ώρα.

Στο χώρο προετοιμασίας λαμβάνεται πλήρες ιστορικό, και τοποθετείται φλεβοκαθετήρας, μέσω του οποίου θα γίνει η έγχυση του σκιαγραφικού φαρμάκου που είναι απαραίτητο για την εξέταση. Κατά την εξέταση ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση. Ο φλεβοκαθετήρας αφαιρείται από τον βραχίονα μισή ώρα περίπου μετά την εξέταση και ο εξεταζόμενος εξέρχεται εκ του νοσοκομείου άμεσα.

Surgeon Heart - Αξονική Στεφανιογραφία
ipad - Αξονική Στεφανιογραφία
ΤΜΗΜΑ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τμήμα Επειγόντων
Κάλυψη σε 24ωρη βάση των Eπειγόντων Περιστατικών
Τακτικά Εξωτερικά Ραντεβού
Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 έως 22.00
Τηλ. Γραμματείας για ραντεβού 210 911 7000, εσωτ. 662 και 667

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ