Αρθροσκόπηση ώμου

arthroskopisi omou mediterraneo hospital - Αρθροσκόπηση ώμου

Dr. med. Ηρακλής Ι. Πατσόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων Mediterraneo Hospital

Τι είναι η αρθροσκόπηση και πώς διενεργείται;

hercules patsopoulos mediterraneo hospital 200x300 - Αρθροσκόπηση ώμουΗ αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος ελαχιστότατης παρεμβατικότητας (full MIS: full Minimal Invasive Surgery) που λαμβάνει χώρα μέσα από δύο, τρεις ή περισσότερες μικρές οπές που διανοίγονται στην άρθρωση.

Μέσα από τη μια μικρή οπή διέρχεται η κάμερα η οποία καταγράφει τα δεδομένα εντός της άρθρωσης και από την άλλη εισάγονται τα ειδικά εργαλεία προς αποκατάσταση της πάθησης. Οι άλλες οπές χρησιμοποιούνται για εναλλαγή των εργαλείων ή ταυτόχρονη χρήση περισσοτέρων του ενός.

Πώς εφαρμόζεται η αρθροσκόπηση σε μία άρθρωση σαν αυτήν του ώμου;

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι η επέμβαση εκλογής για πάνω από το 90% των παθήσεων του ώμου. Με το αρθροσκόπιο μπορούμε να εισέλθουμε και στα δύο διαμερίσματα του ώμου τον υπακρωμιακό χώρο και τη γληνοβραχιόνιο άρθρωση. Η κινηματική της άρθρωσης παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πράγμα μοναδικό για τη διαγνωστική επικύρωση της παθολογίας του ασθενούς.

Σε ποιες παθήσεις εφαρμόζεται η αρθροσκόπηση;

  • Πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου 

Η εξάρθρωση ή κατά κόσμον “βγάλσιμο” του ώμου είναι μία κάκωση στην οποία “ξεριζώνεται” ο πρόσθιος επιχείλιος χόνδρος (βλάβη Bankart) και στην αρχική της φάση αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα με αρθροσκόπηση. Κάθε εξαρθρωμένος ώμος θα πρέπει να χειρουργείται από το πρώτο επεισόδιο τραυματισμού και να μην αναμένεται να μετατραπεί σε ώμο με “καθ΄έξιν (επαναλαμβανόμενο) εξάρθρημα”. Ο ασθενής, μετά την επέμβαση, αφήνει το Mediterraneo την ίδια ημέρα έχοντας ελάχιστο πόνο και μια απλή ανάρτηση στο χέρι του για περίπου ένα μήνα. Έχουν τοποθετηθεί μέσω τριών αρθροσκοπικών οπών μικροσκοπικές άγκυρες ράμματος διαμέτρου 2,4χιλ. οι οποίες αποκαθιστούν την ανατομία του ώμου στην αρχική της στερεοταξία. Ο ασθενής σε περίπου τέσσερις μήνες επιστρέφει στην προηγούμενη αθλητική του δραστηριότητα.

  • Βλάβη SLAP (Superior Labrum Anterior Posterior) του επιχειλίου χόνδρου

Πρόκειται για μία ρήξη του επιχειλίου χόνδρου η οποία πλήττει κυρίως τους αθλητές ρίψεων (όπως βόλεϊ, χάντμπολ, τένις, ακοντισμό, σφυροβολία, μπάσκετ, ράγκμπι κ.α.) και η μη αντιμετώπισή της καταδικάζει τον αθλητή σε πλήρη αδυναμία όπλισης προς ρίψη. Και εδώ ακολουθείται μετεγχειρητικά το πρόγραμμα αποκατάστασης μίας βλάβης Bankart.

  • Ρήξη του στροφικού πετάλου

Είναι η τραυματικής ή εκφυλιστικής αιτιολογίας απόσπαση ενός ή περισσοτέρων τενόντων από το σημείο  πρόσφυσής τους στη βραχιόνιο κεφαλή. Ο ασθενής αδυνατεί να σηκώσει ψηλά το χέρι του και παρουσιάζει έλλειμμα στην απαγωγή και την πρόσθια κάμψη του ώμου. Η αυτοεξυπηρέτηση στην καθημερινότητα του ασθενούς γίνεται εξόχως προβληματική, διότι ο ώμος πονάει, ενώ ταυτόχρονα υστερεί σε εύρος κίνησης αλλά και σε δύναμη. Ο βραδινός ύπνος καθίσταται ανέφικτος, διότι με την κατάκλιση ο πόνος αυξάνεται δραματικά. Η λύση είναι η αρθροσκοπική επανακαθήλωση των αποσπασθέντων-ραγέντων τενόντων. Ο αριθμός των αρθροσκοπικών οπών ποικίλλει από τέσσερις έως επτά και το πρόγραμμα αποκατάστασης διαρκεί περίπου τέσσερις με έξι μήνες. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να διανυκτερεύσει στο Mediterraneo Hospital όπως ακριβώς ισχύει και για κάθε άλλη αρθροσκοπική επέμβαση.

  • Ρήξη στροφικού πετάλου και ταυτόχρονη πλήρης εκφύλιση του μυός του υπερακανθίου

Σε αυτήν την περίπτωση τοποθετείται μέσω τον αρθροσκοπικών οπών είτε ένα μπαλόνι διάστασης στον υπακρωμιακό χώρο (inspace balloon), είτε διενεργείται η πλαστική της κορυφής της γληνοβραχιονίου αρθρώσεως με αλλομόσχευμα δέρματος. Και στις δύο περιπτώσεις, η βραχιόνιος κεφαλή κατεβαίνει πιο χαμηλά καθ’ ύψος, προσεγγίζοντας το ιδανικό κέντρο περιστροφής του ώμου, το οποίο έχει απωλέσει από καιρού λόγω του ότι ο υπερακάνθιος είναι μη λειτουργικός ως μυς.

Σε ποια περίπτωση πραγματοποιείται η ακρωμιοπλαστική;

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, μπορεί να ανευρεθεί στενότητα του υπακρωμιακού χώρου σε σχέση με τη βραχιόνιο κεφαλή που αποτελεί το έδαφός του. Στην περίπτωση αυτή διενεργείται η ακρωμιοπλαστική, δηλαδή η πράξη της αρθροσκόπησης που με ένα γλύφανο – σβουράκι λειαίνεται και ομαλοποιείται το κάτω τμήμα του οστού του ακρωμίου. Έτσι μειώνοντας το πάχος του ακρωμίου έμμεσα μεγαλώνει το ύψος του υπακρωμιακού χώρου. Στην ίδια διαδικασία, καθαρίζεται ο υπακρωμιακός χώρος από την υπερτροφική υμενίτιδα και έτσι, η όλη επέμβαση ελαττώνει εντυπωσιακά τον πόνο που προϋπήρχε στην άρθρωση.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση του εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής;

Το πρόσφατο, μέχρι 3-4 εβδομάδων εξάρθρημα της άρθρωσης της ακρωμιοκλειδικής 3ου βαθμού, δηλαδή με ρήξη και του κωνοειδούς και του τραπεζοειδούς συνδέσμου, αντιμετωπίζεται μέσω αρθροσκόπησης, με μια διαδικασία ασφαλή στα χέρια του έμπειρου χειρουργού. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση δίνει τη δυνατότητα ανατομικής ανάταξης του εξαρθρήματος με πλήρη ασφάλεια χωρίς τη δημιουργία μεγάλων και δύσμορφων ουλών, χωρίς την ανάγκη επανεπέμβασης για αφαίρεση υλικών, χωρίς τον κίνδυνο οστεόλυσης στην κλείδα ή στο ακρώμιο ή μετανάστευσης των υλικών. Η αποκατάσταση είναι ταχύτατη με τον ασθενή να ξεκινά επιθετικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας (διάρκειας ενός μηνός) από την 15η ημέρα μετά την επέμβαση. Επιστροφή σε κάθε είδους δραστηριότητα χρονολογείται στο δίμηνο με τρίμηνο από το χειρουργείο.

Εμπειρία και υποδομές

Πέραν της επιστημονικής αρτιότητας, η εμπειρία 1000 και πλέον αρθροσκοπήσεων ώμου τα τελευταία 20 χρόνια, σε κάθε είδους αρθροσκοπική αλλά και ανοικτή επέμβαση ώμου, φέρνει στην κλινική υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας στην αποκατάσταση των βλαβών ακόμα και στους ασθενείς «υψηλών απαιτήσεων», αθλητές δηλαδή του χάντμπολ, του βόλεϊ, του τένις οι οποίοι μετά την επέμβαση επιστρέφουν στην προηγούμενη αθλητική τους επίδοση χωρίς συμβιβασμούς ή ελλείμματα.

Επιπλέον, οι προηγμένες υποδομές του Mediterraneo Hospital, αποτελούν εγγύηση για ασφαλή διεγχειρητική και μετεγχειρητική πορεία χωρίς πόνο και μια ευχάριστη διαμονή μέχρι τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας που ο ασθενής θα πάρει εξιτήριο.

 

μετροπολιταν νοσοκομείο, metropolitan hospital, ασκληπιειο, ασκληπιειο βουλας, ιατρικο αθηνα, ιατρικο μαρουσι, ιατρικο φαληρο