Ένας “Νέος Τόπος Ιατρών”

Γεώργιος Αθανασίου – Επιστημονικός Διευθυντής Mediterraneo Hospital, 02-07-2008

16A 300x200 - Ένας "Νέος Τόπος Ιατρών"Το Mediterraneo Hospital είναι ο «νέος τόπος ιατρών», μία σύγχρονη κλινική στελεχωμένη από ανθρώπους με ήθος και επιστημονική αξιοσύνη, που μοιράζονται το κοινό όραμα της εισφοράς στον άνθρωπο. Στους χώρους του η προηγμένη τεχνολογία συναντά την προσωπική ευαισθησία μ’ έναν τρόπο ιδιαίτερο, σχεδόν μοναδικό, κάτι που μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα, εγγύηση και εμπιστοσύνη.

Στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Κλινικής Mediterraneo διαβάζουμε ότι αποτελεί ένα «νέο τόπο γιατρών».Ποια είναι η φιλοσοφία οργάνωσης και λειτουργίας της κλινικής και πώς διαμορφώνεται το εργασιακό περιβάλλον μέσα στα τμήματα και τους χώρους της;

Στόχος πρωταρχικός με το ξεκίνημα ήταν η ενσωμάτωση των νέων γιατρών και νέων συνεργατών στα ήδη λειτουργούντα τμήματα και κλινικές, ώστε οι συνεργάτες γιατροί να λαμβάνουν την υποστήριξη των τμημάτων, να κερδίζουν από την εμπειρία των παλιότερων και να λαμβάνουν χωρίς στεγανά τη συνδρομή των άλλων ειδικοτήτων. Για τον ασθενή το όφελος είναι προφανές, γιατί δεν στηρίζεται μόνο στην ικανότητα του προσωπικού του γιατρού αλλά μέσω αυτού λαμβάνει την πλήρη υποστήριξη ενός επιστημονικού οργανισμού. Για το λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή αποφασίστηκε η δημιουργία και συντήρηση οργανωμένων κλινικών οι οποίες υποδέχονται τους συνεργάτες γιατρούς και τους ασθενείς. Παρά το αυξημένο κόστος του μοντέλου, αυτό σε βάθος χρόνου απέδωσε καρπούς και η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση και η ικανοποίηση των ασθενών είναι σε υψηλά standards. Είμαστε από τα λίγα ιδιωτικά θεραπευτήρια που έχουμε υιοθετήσει το μοντέλο αυτό και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που οι ενδοκλινικές σχέσεις μεταξύ των γιατρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, χωρίς πρακτικά καμιά ανάγκη διοικητικής παρέμβασης. Ο επιστημονικός ιστός της κλινικής καταφέρνει να λειτουργεί αποτρεπτικά σε τακτικές που δεν είναι σύμφωνες με τη σύγχρονη επιστημονική αντίληψη και προς όφελος των ασθενών.

Με χαρά παρατηρούμε ότι τόσο ο εργαστηριακός όσο και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός της κλινικής έχουν ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ποια είναι η υποδομή της κλινικής και ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει στους ασθενείς;

Η ύπαρξη νοσηλευτικών μονάδων είναι εξ ορισμού συνυφασμένη με την διαρκή εξέλιξη και αναβάθμιση σε υπηρεσίες και σε εξοπλισμό με τον οποίο οι υπηρεσίες διατίθενται. Ως εκ τούτου, το πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό όφειλε να υποστηριχθεί με τον τελευταίου τύπου εξοπλισμό, ώστε να προσφέρει το μέγιστο των ικανοτήτων του.

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην ιδιωτική περίθαλψη τα τελευταία χρόνια και ποια μπορεί να είναι η θέση των περιφερειακών κλινικών μονάδων;

Ήδη ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς, αλλά ο τρόπος παροχής υπηρεσιών είναι χωρίς σχέδιο. Οι επενδύσεις που ανακοινώνονται και εκτελούνται είναι πρόχειρες και δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο αριθμός των ασθενών – άρα και των κλινών που απαιτούνται – είναι δεδομένος. Το σύνολο των κλινών – δημόσιων και ιδιωτικών – είναι πολύ πάνω από τις ανάγκες και για να καλυφθούν οι κλίνες των ιδιωτικών επενδύσεων θα πρέπει να γίνει μεταφορά ασθενών από το κρατικό σύστημα.

Αυτό, βέβαια, είναι πολύ πιθανό να συμβεί καθ’ όσον το κόστος της κρατικής κλίνης – άρα το κόστος για το φορολογούμενο – είναι πολλαπλάσιο του κόστους μιας ιδιωτικής κλίνης, και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη με την αγορά κλινών εντατικής από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια από το υπουργείο Υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Ίσως, λοιπόν, η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και συμμαζέματος των κρατικών νοσοκομείων οδηγήσει επισήμως σε μεταφορά δραστηριοτήτων στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κάτι που η πλειοψηφία του πληθυσμού σήμερα το επιθυμεί μεν αλλά δεν μπορεί να το αγοράσει.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες της κλινικής σας σε ό,τι αφορά τον τομέα της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε και στο μέλλον;

Αυτή τη στιγμή στην κλινική υπάρχει και λειτουργεί –και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό– το μόνο έως σήμερα στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρισμένο κέντρο εκπαίδευσης ATLS (Advance Trauma Life Support). Κάθε μήνα εκπαιδεύονται και επανεκπαιδεύονται 24 γιατροί όλων των ειδικοτήτων στην επείγουσα αντιμετώπιση ασθενών με τραύμα. Επίσης, η κλινική διοργανώνει τουλάχιστον δύο φορές ετησίως επιστημονικές ημερίδες σε μια προσπάθεια συνεχούς επιστημονικής εκπαίδευσης του προσωπικού και των συνεργατών γιατρών.

Σε ποιους ακόμα τομείς παροχής ιατρικής περίθαλψης θα επεκταθεί μελλοντικά το Mediterraneo;

Το Mediterraneo καλύπτει ένα ήδη ένα ευρύ φάσμα ιατρικών υπηρεσιών. Δημιουργούνται διαρκώς, στο πλαίσιο των τμημάτων που ήδη λειτουργούν, εξειδικευμένα τμήματα για την πληρέστερη αντιμετώπιση των ασθενών. Μόνιμος στόχος είναι η διαρκής βελτίωση. Σκοπός μας δεν πρέπει να είναι η χωρίς σχεδιασμό επέκταση σε όλο των φάσμα των ιατρικών εφαρμογών αλλά η άριστη εκτέλεση και παροχή υπηρεσιών στα τμήματα που αναπτύσσουμε.

Οι ανάγκες για χώρο υποδομών είναι συνεχείς. Για το λόγο αυτό γίνεται κτιριακή επέκταση με νέα πτέρυγα νοσηλείας και χώρους υποδομών, ώστε να δοθεί επιπλέον χώρος στις ήδη υπάρχουσες δομές, για να μπορούν να φιλοξενήσουν τη νεότερη τεχνολογία με άνεση για τον ασθενή και τους εργαζόμενους. Η νέα πτέρυγα θα είναι λειτουργικά έτοιμη την άνοιξη του 2009.

μετροπολιταν νοσοκομείο, metropolitan hospital, ασκληπιειο, ασκληπιειο βουλας, ιατρικο αθηνα, ιατρικο μαρουσι, ιατρικο φαληρο