Skip to main content
search

Τσεκ – απ πρίν από την άδεια

By 25 June 2005March 27th, 2015ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σωτήριος Πίνης, Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος του Mediterraneo Hospital, Ελεύθερος Τύπος – Health &Style, 25 Iουνίου 2005

Πριν οργανώσετε τις διακοπές σας, δεν θα ήταν κακό να επισκεφτείτε το θεράποντα ιατρό σας για κάποιες επιπλέον συμβουλές σχετικά με την πάθησή σας και τα τυχόν προβλήματα που ενδεχομένως θα εμφανισθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες, τον ήλιο ή το κολύμπι.
Αν και το καλοκαίρι φέτος δεν θυμίζει το καλοκαίρι που έχουμε συνηθίσει οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ήδη αρχίσει για μερικούς. Πολλοί έχουν τη συνήθεια να κάνουν ένα check-up πριν ξεκινήσουν τις διακοπές τους για να βεβαιωθούν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα υγείας στις συνηθισμένες δραστηριότητες των διακοπών. Πόσο όμως είναι απαραίτητο αυτό; Και ποίος θα το καθορίσει; Ο καλύτερος προληπτικός έλεγχος είναι μια επίσκεψη στον ιατρό σας.
Δεν θα χρειαστείτε κανενός είδους έλεγχο για να ξεκινήσετε τις διακοπές σας αν είστε υγιής μέχρι τώρα, κάτω των 40 ετών και δεν κάνετε τελείως καθιστική ζωή.

Χρόνια Πάθηση 
Αν όμως πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση ή είστε τελείως αγύμναστος και σκοπεύετε να υποβληθείτε σε σχετικά έντονη σωματική δραστηριότητα υπάρχουν μερικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε.
Αν έχετε χρόνιο πρόβλημα υγείας καλό θα είναι να το έχετε ρυθμίσει πριν ξεκινήσετε, π.χ δεν θα περιμένετε να ρυθμίσετε την αρτηριακή σας πίεση στη διάρκεια των διακοπών σας.
Αν είναι η πρώτη χρονιά που σας εμφανίστηκε πρόβλημα υγείας, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το θεράποντα ιατρό σας για το τι προφυλάξεις πρέπει να πάρετε και σε τι προληπτικό έλεγχο θα χρειαστεί πιθανόν να υποβληθείτε.
Αν πρόκειται να πάρετε φάρμακα έστω και για προσωρινό λόγο στη διάρκεια των διακοπών σας συμβουλευθείτε επίσης το γιατρό σας.
Αν σκοπεύετε να υποβληθείτε σε μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα απ΄ότι στην καθημερινή σας ζωή, καλό θα είναι, πριν ξεκινήσετε, να κάνετε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και αν χρειάζεται, να εξεταστείτε από καρδιολόγο. Αν έχετε χειρουργηθεί πρόσφατα, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το γιατρό σας για το πότε και ποιες δραστηριότητες σας επιτρέπονται. Τέλος, αν ανήκετε σε εκείνους που έχουν απέχθεια ή φόβο στον προληπτικό έλεγχο, εφαρμόστε στις διακοπές σας το “παν μέτρον άριστον”.

Close Menu