Skip to main content
search

Αξονική Στεφανιογραφία

Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια σχετικά απλή, σύντομη σε διάρκεια και αναίμακτη απεικονιστική μέθοδος που βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και εφαρμογή στην κλινική πράξη.

Τι ελέγχουμε με την αξονική στεφανιογραφία και ποιες είναι οι κυριότερες ενδείξεις για τη διενέργειά της;

Μέσω αξονικού τομογράφου επιτυγχάνεται η ευκρινής απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα ενδελεχoύς εξέτασης των αθηρωματικών αλλοιώσεων και πιθανών στενώσεων του αυλού τους. Με αυτή τη μέθοδο προσφέρονται σημαντικά στοιχεία για τη πρόγνωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συνιστάται ως προληπτικός έλεγχος (screening) σε άτομα υπερτασικά, υπέρβαρα, καπνίζοντες και με αυξημένη χοληστερίνη, σε άτομα με κληρονομικότητα για στεφανιαία νόσο αλλά και για ασθενείς που έχουν υποστεί ένα καρδιολογικό επεισόδιο εμφράγματος ή έχουν δεχτεί by pass, stent ή μπαλονάκι.

  • Διερεύνηση παρουσίας στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς χωρίς γνωστή στεφανιαία
    νόσο οι οποίοι παρουσιάζουν στηθάγχη ή ισοδύναμα αυτής.
  • Χαμηλού ή μέσου κινδύνου για στεφανιαία νόσο ασθενείς με στηθαγχικό άλγος οι οποίοι προσέρχονται στα επείγοντα.
  • Ασθενείς με στηθαγχικό άλγος οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε προηγούμενο καρδιολογικό έλεγχο με αμφίβολα αποτελέσματα.
  • Ασθενείς με παράγοντες κίνδυνου για στεφανιαία νόσο οι οποίοι έχουν θετική ή αμφίβολη δοκιμασία κόπωσης.
  • Έλεγχος των στεφανιαίων αγγείων πριν από καρδιοχειρουργική επέμβαση.
  • Έλεγχος των στεφανιαίων αγγείων πριν από διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI).
  • Υποψία ανώμαλης έκφυσης των στεφανιαίων αγγείων.
  • Έλεγχος βατότητας stents και μοσχευμάτων σε ασθενείς με προηγούμενη αορτοστεφανιαία παράκαμψη ως έλεγχος ρουτίνας.
  • Εκτίμηση της ανατομίας των πνευμονικών φλεβών προ της επέμβασης ηλεκτρικής απομόνωσής τους για κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής (ablation).
  • Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα λειτουργικής μελέτης του μυοκαρδίου (ογκομέτρηση και εκτίμηση του κλάσματος εξώθησης της αριστερής και της δεξιάς κοιλίας).

Σε τι διαφέρει η αξονική από τη συμβατική στεφανιογραφία;

Η συμβατική στεφανιογραφία γίνεται με επεμβατικό τρόπο και διενεργείται με καθετηριασμό (εισαγωγή πολύ λεπτού σωλήνα στην αρτηρία).

Η συμβατική στεφανιογραφία είναι μια μέθοδος 100% αξιόπιστη στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, ωστόσο, όπως κάθε επεμβατική μέθοδος,  εγκυμονεί κίνδυνο (μικρό μεν αλλά υπαρκτό) για επιπλοκές. Κάποιες φορές μπορεί να είναι και σχετικά επώδυνη για τον ασθενή.

Η αξονική στεφανιογραφία είναι μη επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη. Επιπλέον, υπερτερεί έναντι της συμβατικής μεθόδου ως προς την απεικόνιση των αθηρωματικών αλλοιώσεων καθώς επιτυγχάνεται ο ποσοτικός προσδιορισμός του βαθμού ασβεστώσεων των στεφανιαίων αρτηριών, ο οποίος σχετίζεται με την μελλοντική εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων.

Στην αξονική στεφανιογραφία δεν αντικαθιστά, μπορεί να ακολουθήσει εφόσον υπάρχει ένδειξη η κλασική η οποία δίνει και τη δυνατότητα της θεραπευτικής παρέμβασης.

Έχει μειονεκτήματα η αξονική στεφανιογραφία;

  • Η περιφέρεια των μεγάλων αγγείων και των μικρότερων αρτηριών δεν διακρίνονται καθαρά για αυτό και απαιτείται υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία.
  • Η ειδικότητα και η ευαισθησία της είναι μικρότερη από της κλασσικής στεφανιογραφίας. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που υπάρχουν παθολογικά ευρήματα θα χρειαστεί να γίνει και η κλασσική μέθοδος, όμως εάν είναι φυσιολογική είναι πλήρως αξιόπιστη και δε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
  • Επιπλέον, όπως συμβαίνει σε κάθε αξονική τομογραφία, ο οργανισμός μας δέχεται ένα ποσοστό ραδιενεργού ακτινοβολίας. Ποσοστό όμως, που χάρη στο σύστημα iDose του αξονικού τομογράφου Philips Brilliance 64 που διαθέτει το Νοσοκομείο, ελαττώνεται έως και 80%.

Πού γίνεται και πόσο διαρκεί η αξονική στεφανιογραφία;

Για την αξονική στεφανιογραφία δεν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η εξέταση ολοκληρώνεται σε 8 έως 10 δευτερόλεπτα ενώ η συνολική παραμονή του εξεταζόμενου στο χώρο είναι περίπου μισή ώρα.

Στο χώρο προετοιμασίας λαμβάνεται πλήρες ιστορικό και τοποθετείται φλεβοκαθετήρας, μέσω του οποίου θα γίνει η έγχυση του σκιαγραφικού φαρμάκου που είναι απαραίτητο για την εξέταση. Κατά την εξέταση ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση. Ο φλεβοκαθετήρας αφαιρείται από τον βραχίονα μισή ώρα περίπου μετά την εξέταση και ο εξεταζόμενος εξέρχεται εκ του νοσοκομείου άμεσα.

“I felt safe and I could rely on you. An excellent hospital!”

Tina P.

Close Menu