Skip to main content
search

Καταρράκτης

Τι είναι ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσιολογικού φακού του ματιού και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για πάθηση, αλλά για φυσιολογική γήρανση του φακού που προκαλείται σε όλους τους ανθρώπους σε κάποια ηλικία. Αυτή η ηλικία είναι διαφορετική στον καθένα, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν καταρράκτη ο οποίος μειώνει την όραση είναι πάνω από 60 ετών. Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων εμφανίζουν καταρράκτη σε μικρότερες ηλικίες (ακόμα και στην παιδική ηλικία), είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω κάποιων παθήσεων του ματιού ή λήψης φαρμάκων όπως η κορτιζόνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κύριο σύμπτωμα του καταρράκτη είναι η σταδιακή μείωση της όρασης. Στα αρχικά στάδια αυτή είναι μικρή, στη συνέχεια όμως η θόλωση γίνεται όλο και πιο σημαντική και τελικά ο ασθενής δε μπορεί να εκτελέσει ούτε τις καθημερινές του ασχολίες. Συνήθως προσβάλλονται και τα δύο μάτια του ασθενούς, όμως ο βαθμός είναι συχνά διαφορετικός. Επίσης, οι ασθενείς με καταρράκτη μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως, συχνές αλλαγές γυαλιών ή ακόμη μπορεί και να αρχίσουν σε μεγαλύτερη ηλικία να διαβάζουν χωρίς γυαλιά!

Ποια είναι η θεραπεία του καταρράκτη;

Η μοναδική θεραπεία για τον καταρράκτη είναι η χειρουργική αφαίρεσή του με υπερήχους (και όχι με laser όπως συχνά λέγεται) και η αντικατάσταση του θολωμένου φακού του ματιού με ειδικό πλαστικό ενδοφακό. Αντίθετα με ότι πιστευόταν παλιότερα, είναι προτιμότερο η επέμβαση να γίνεται νωρίτερα παρά αργότερα, γιατί έτσι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για την αφαίρεση του καταρράκτη στο χειρουργείο. Η εγχείριση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία (με σταγόνες), γίνεται με πολύ μικρή τομή περίπου 3 χιλιοστών (χωρίς ράμματα) και διαρκεί λίγα λεπτά. Είναι τόσο ασφαλής, ώστε πολλοί ασθενείς χωρίς καταρράκτη επιλέγουν την ίδια επέμβαση για να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους σε περιπτώσεις υψηλής μυωπίας ή υπερμετρωπίας! Μετά την επέμβαση οι ασθενείς χρειάζονται γυαλιά για διάβασμα (συνήθως όχι για μακριά).
Μια νέα εξέλιξη είναι και ο προσαρμοστικός ενδοφακός που λειτουργεί όπως και ο φυσιολογικός φακός ενός νεότερου ατόμου!

Τι δυνατότητες υπάρχουν αν επιλεγεί προσαρμοστικός ενδοφακός;

Οι προσαρμοστικοί ενδοφακοί εξασφαλίζουν ανεξαρτησία από τα γυαλιά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών, είναι όμως πιθανό να χρειάζεται κανείς ακόμα βοηθητικά γυαλιά για να διαβάσει πολύ μικρά γράμματα ή για πολύωρη οδήγηση, ειδικά τη νύχτα. Γενικά οι ασθενείς δε χρειάζονται πια γυαλιά για το 80 ως 90% των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

katarraktis 02 - Καταρράκτης

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Close Menu