Skip to main content
search

Το πρώτο βραβείο σε διεθνές συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη κέρδισαν οι ιατροί της Κλινικής Μαστού του Mediterraneo Hospital (της Cambridge Breast Clinic).

By 7 June 2013November 23rd, 2020ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το 1ο βραβείο σε διεθνές συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη κέρδισαν οι ιατροί της Κλινικής Μαστού του Mediterraneo Hospital (της Cambridge Breast Clinic).
Το βραβείο απονεμήθηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Έρευνας (ESSR), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την 29η Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2013 και δίδεται κάθε χρόνο στη μελέτη που περιγράφει την καλύτερη χειρουργική τεχνική ή χειρουργική συσκευή.
Η συγκεκριμένη μελέτη που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 48ο Ετήσιο Συνέδριο έχει τίτλο “ICG με χρήση φωτοδυναμικής κάμερας PDE και μπλε χρωστικής ουσίας στη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα σε πρώιμο καρκίνο του μαστού».
Η μελέτη αυτή φέρνει μία επανάσταση στο χώρο των παθήσεων μαστού, καθώς εισάγει την εφαρμογή μιας νέας τεχνικής για την ανίχνευση του γνωστού «φρουρού» λεμφαδένα. Ο «φρουρός» λεμφαδένας είναι σημαντικός για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Μέχρι σήμερα η ανίχνευσή του επιτυγχάνετο με χρήση ραδιοισότοπων, με μεταφορά της ασθενούς σε ειδικό εργαστήριο και υποβολή της σε σπινθηρογράφημα με καθυστέρηση και ταλαιπωρία της.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα νέο μηχάνημα, η φωτοδυναμική κάμερα (PDE camera), που αποτελεί ευρεσιτεχνία των ιατρών της Κλινικής Μαστού του Cambridge. Η PDE camera είναι μία εύχρηστη απεικονιστική συσκευή, που χρησιμοποιείται διεγχειρητικά και ανιχνεύει την περιοχή που έχει σημανθεί μετά την έγχυση 2 σκιαγραφικών ουσιών, της μπλε χρωστικής ουσίας και της πράσινης ινδοκυανίνης (ΙCG). Στην περιοχή αυτή, που εντοπίζεται σε λίγα λεπτά, βρίσκεται ο «φρουρός» λεμφαδένας ο οποίος και αφαιρείται άμεσα.
Της μελέτης ηγήθηκαν οι καθηγητές Gordon Wishart και John Benson και παρουσιάστηκε από τον  χειρουργό μαστού κύριο Βασίλειο Πιτσινή.
Η μελέτη απέδειξε πως η  παραπάνω μέθοδος, μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση ραδιοϊσοτόπων στη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα στον καρκίνο του μαστού.  Η μέθοδος είναι οικονομικότερη, αποφεύγει τον κίνδυνο της ακτινοβολίας και των ραδιοϊσοτόπων και είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση νέων χειρουργών.
Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικές μελέτες, για τη χρήση ινδοκυανίνης και φωτοδυναμικής κάμερας, στην βιοψία του λεμφαδένα φρουρού στο μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου.
Το Mediterraneo Hospital είναι το μόνο διαπιστευμένο εκπαιδευτικό κέντρο στη χρήση της φωτοδυναμικής κάμερας (PDE), για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Το Mediterraneo Hospital συγχαίρει τους καθηγητές Gordon Wishart και John Benson και τον χειρουργό μαστού  κ. Βασίλειο Πιτσινή για την επιτυχία τους.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:
www.essr13.org
www.bbraun.com
www.youtube.com/watch?v=ayKmr1ITKlA

Close Menu