Skip to main content
search

Αιμορροΐδες & THD, μια ανώδυνη τεχνική

By 19 January 2009March 27th, 2015ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

THD 300x187 - Αιμορροΐδες & THD, μια ανώδυνη τεχνικήΜιχάλης Βοργιάς, MD, FACS – Γεν. Χειρουργός, Mediterraneo Hospital, 19/01/2009

Τι είναι οι αιμορροΐδες?
Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού, δηλαδή αυτές αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής. Οι αιμορροΐδες ή «αγγειακά μαξιλάρια» ( vascular cushions ) δηλαδή ένα αγγειακό πλέγμα στην περιοχή του πρωκτού. Κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, επίσης σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων.Με το πέρασμα του χρόνου αυτά τα μαξιλαράκια διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για πάθηση των αιμορροΐδων, με άλλα λόγια αιμορροϊδοπάθεια.

Τί προκαλεί την αιμορροϊδοπάθεια?
Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από έναν συνδυασμό πολλών πραγμάτων όπως το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, η συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), διάρροια (συχνή χαλαρή, υδατώδης κένωση), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία και κίρρωση του ήπατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων?
Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων που μπορούν να εμφανιστούν είναι πολλαπλά. Τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν χειρότερα με το σφίξιμο κατά τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας και με το υπερβολικά επιθετικό σκούπισμα του πρωκτού. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα στον πρωκτό, φαγούρα και πόνος σε και γύρω από τον πρωκτό ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας, ή τη τουαλέτα.

Τι είναι οι εσωτερικές αιμορροΐδες?
Το κλασικό σύμπτωμα μιας εσωτερικής αιμορροΐδας είναι η παρουσία αίματος όταν πηγαίνετε στη τουαλέτα. Το αίμα βρίσκεται επάνω στα κόπρανα ή το χαρτί ή στην λεκάνη της τουαλέτας. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες επεκτείνονται περιστασιακά έξω από τον πρωκτό. Ορισμένες συνθήκες μπορούν να αναγκάσουν τις εσωτερικές αιμορροϊδες να διογκωθούν ή/και να προκαλέσουν ενόχληση και αιμορραγία συμπεριλαμβανομένων των εξής: η εγκυμοσύνη και το τραύμα κατά τη διάρκεια του τοκετού, η παχυσαρκία, η χρόνια (μακράς διαρκείας) δυσκοιλιότητα με σφίξιμο, η διάρροια, η πρωκτική επαφή και σπάνια, μια εσωτερική αιμορροΐδα διογκώνεται τόσο ώστε να προκαλέσει εμφάνιση θρόμβου αίματος.

Τι είναι αιμορροϊδική πρόπτωση?
Η αιμορροϊδική πρόπτωση είναι διεύρυνση του αιμορροϊδικού ιστού. Όταν η πρόπτωση εμφανίζεται, οφείλεται σε ολίσθηση προς τα έξω τόσο των έσω όσο και των έξω αιμορροϊδικών όζων. Αρχικά, η πρόπτωση μπορεί να εμφανιστεί μόνο κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται αυτόματα (2ου βαθμού αιμορροϊδοπάθειας), αργότερα, 3ου βαθμού αυτές που προσπίπτουν έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του (3ου βαθμού ) και τέλος, αυτές που προσπίπτουν και δεν ανατάσσονται εύκολα (4ου βαθμού ).

Πώς μπορώ να αποτρέψω τις αιμορροΐδες?

Θυμηθείτε ότι οι αιμορροΐδες εμφανίζονται φυσιολογικά. Στις κοινωνίες με το λεγόμενο «δυτικό» τρόπο ζωής, ο άστατος τρόπος διατροφής, η κρεατοφαγία, η καθιστική ζωή, η ελαττωμένη άσκηση και το καθημερινό άγχος συμβάλλει στην έξαρση της δυσκοιλιότητας, που οδηγεί στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας στα άτομα που έχουν κάποια προδιάθεση. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού συμβουλεύει την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες?

Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσετε τις εσωτερικές αιμορροΐδες.Υπάρχουν διάφορες άλλες μέθοδοι για να εξαλειφθούν ή να συρρικνωθούν οι αιμορροΐδες.
Αυτές είναι:
1. Rubber band ligation (Περίδεση με ελαστικούς δακτυλίους):Ο χειρουργός τοποθετεί ένα λαστιχάκι γύρω από την αιμορροΐδα για να «κόψει» την κυκλοφορία. Η αιμορροΐδα συρρικνώνεται και εξαφανίζεται.
2. Sclerotherapy (Σκληροθεραπεία): Ο χειρουργός εγχέει μια χημική ουσία στην αιμορροΐδα για να συρρικνωθεί.
3. Infrared coagulation (Φωτοπηξία): Ο χειρουργός καυτηριάζει με υπέρυθρη ακτινοβολία την αιμορροΐδα.
4. Αιμορροϊδεκτομή: Η χειρουργική διαδικασία αφαίρεσης των αιμορροΐδων.
5. Αιμορροϊδοπηξία με την χρήση κυκλικού αναστομωτήρα (stapler).
6. Απολίνωση Αιμορροϊδικών Αρτηριών με την χρήση υπερήχων (THD – Transanal Hemorrhoidal Dearterialization)

Ποια είναι η διαδικασία THD ?

Η τεχνική THD έχει ένδειξη σε συμπτωματικές εσωτερικές αιμορροϊδες ( 1ου,2ου και 3ου βαθμού ) και ιδιαίτερα όταν το κύριο σύμπτωμα είναι η αιμορραγία. Είναι ελάχιστη επεμβατική τεχνική.Κατά τη διάρκεια της επέμβασης THD, ο εκπαιδευμένος χειρουργός εντοπίζει με την χρήση Doppler κλάδους της άνω αιμορροϊδικής αρτηρίας και στα σημεία αυτά τοποθετεί απορροφήσημο ράμμα, έτσι γίνεται αποκοπή της αρτηριακής ροής. Απομένει από το φλεβικό δίκτυο να «συρρίκνωση» της αιμορροΐδες. Αν συνυπάρχει και « αιμορροϊδική πρόπτωση » ο χειρουργός, εκτελεί και αιμορροϊδοπηξία ( η προς τα πάνω έλξη του βλεννογόνου που προσπίπτει ), έτσι, γίνεται η επανατοποθέτηση των λεγόμενων « αγγειακών μαξιλαριών » εντός του πρωκτικού αυλού.Επειδή δεν υπάρχει καμία αφαίρεση ιστού, ο πόνος είναι ελάχιστος.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις κανονικές δραστηριότητές μου ?

Η μέθοδος THD επιτρέπει την πολύ γρήγορη αποκατάσταση. Οι κανονικές δραστηριότητες μπορούν να επαναληφθούν μέσα σε 24-48 ώρες.

Close Menu