Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική ακτινοθεραπεία (iRAY)

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η πιο συχνή αιτία απώλειας της κεντρικής όρασης στα άτομα άνω των 55 ετών.
Σε αυτή τη νόσο παρουσιάζεται μείωση της κεντρικής όρασης, γιατί επηρεάζεται η ωχρά κηλίδα, που είναι η ευαίσθητη κεντρική περιοχή του βυθού του οφθαλμού.
Υπάρχουν δύο μορφές εκφύλισης της ωχράς κηλίδας: ξηρού τύπου και υγρού τύπου.
Η εκφύλιση ωχράς ξηρού τύπου είναι σταδιακή και γι ’ αυτήν δεν υπάρχει θεραπεία. Συνιστάται υποστήριξη της λειτουργίας του οφθαλμού με βιταμίνες και αποφυγή του καπνίσματος. Επίσης, χρειάζεται τακτικός έλεγχος, γιατί είναι δυνατή η μετατροπή της σε υγρού τύπου.

Στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, η μείωση της όρασης είναι απότομη και συνοδεύεται από αιμορραγίες στην ωχρά κηλίδα.

Ποια είναι η θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρού τύπου;

Η θεραπεία της σήμερα είναι η έγχυση ειδικών φαρμάκων μέσα στον οφθαλμό (ενδοφθάλμιες ενέσεις) κάθε 1 ή 2 μήνες.

Η επικουρική θεραπεία της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής ακτινοθεραπείας (iRAY) αποτελεί μια νέα επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, η οποία βρίσκεται πλέον παγκοσμίως υπό την αιγίδα της κορυφαίας εταιρείας ZEISS.

Η ραγδαία επέκταση της θεραπείας οφείλεται στα εντυπωσιακά της αποτελέσματα:

Σε ασθενείς με ενεργή νόσο μειώνει τον αριθμό των αναγκαίων ενέσεων κατά 45%, με ταυτόχρονη διατήρηση της υπάρχουσας οπτικής οξύτητας, ενώ περίπου 1 στους 4 ασθενείς δε χρειάστηκε καμία άλλη ένεση.
Η θεραπεία εφαρμόζεται επιτυχημένα, ήδη εδώ και 3 χρόνια σε ασθενείς στην Ελβετία, στη Γερμανία καθώς και σε επιλεγμένα δημόσια Νοσοκομεία στο εθνικό σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS).
Η θεραπεία εφαρμόζεται και υποστηρίζεται από εξειδικευμένη ομάδα ιατρικού επιστημονικού προσωπικού με μακροχρόνια εμπειρία στο εξωτερικό και την Ελλάδα, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα.
Έχει εξελιχθεί ώστε να βελτιώσει την κατάσταση της όρασης και ταυτόχρονα να μειώσει τον αριθμό των απαιτουμένων ενέσεων με αντιαγγειογενετικό παράγοντα (anti-VEGF).

Η 30 – 60λεπτη μη επεμβατική θεραπεία, πραγματοποιείται σε μια και μοναδική συνεδρία.

Έχει την δυναμική να πλήξει επιλεκτικά και να εμποδίσει την ανάπτυξη των νεοαγγείων που είναι υπεύθυνα για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου. Ταυτόχρονα μειώνει την φλεγμονή και την πιθανότητα δημιουργίας ουλών στην ωχρά κηλίδα, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μηχανισμός Λειτουργίας

Το νέο πρωτοποριακό σύστημα στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας IRay, μέσω του οποίου εφαρμόζεται η θεραπεία στην ωχρά κηλίδα χρησιμοποιεί ακτίνες Χ χαμηλής ενέργειας, υψηλής ακρίβειας στόχευσης μέσω ρομποτικού συστήματος, με μία ιδιαίτερα λεπτή δέσμη 4 χιλιοστών. Άρτια εκπαιδευμένη ιατρική ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιώντας λογισμικό υψηλής τεχνολογίας και ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα υπολογιστών καταφέρνει:

• Να σκοπεύσει με υψηλή ακρίβεια την πάσχουσα περιοχή στην ωχρά, με ταυτόχρονη μέγιστη δυνατή προστασία του παρακείμενου υγιούς ιστού.
• Συνεχή παρακολούθηση της κίνησης του οφθαλμού, με αποτέλεσμα μια υψηλής ακρίβειας θεραπευτική δέσμη (Real Time Gating).

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο μεγάλη είναι η δόση που λαμβάνεται κατά την στερεοτακτική ακτινοχειρουργικής ακτινοθεραπεία);

Παρά το γεγονός ότι η δόση στην ωχρά είναι σχετικά υψηλή, η δόση που λαμβάνει το σώμα, είναι πολύ χαμηλή ανάλογη με το το 1/10 μιας ακτινογραφίας.

Έχασε κάποιος λόγω της θεραπείας στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής ακτινοθεραπείας την όρασή του;

Δεν προκαλεί καταρράκτη ή άλλες παρενέργειες στον οφθαλμό,
Δέν έχει καταγραφεί ως τώρα μείωσης της όρασης, σαν αποτέλεσμα της θεραπείας.

Πότε θα επιστρέψω στις κανονικές μου δραστηριότητες;

Οι συνηθισμένες δραστηριότητές σας δεν θα περιοριστούν λόγω της θεραπείας. Ο γιατρός σας θα σας δώσει περαιτέρω εξειδικευμένες οδηγίες.

Κλινικές Έρευνες

Για περισσότερο από πέντε χρόνια έρευνας και εξέλιξης, η στερεοτακτικής ακτινοχειρουργική ακτινοθεραπεία (iRAY) υποβλήθηκε σε εξονυχιστικές δοκιμές και κλινικές μελέτες και απέδειξε την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά της, βασισμένη στην καλά σχεδιασμένη κλινική μελέτη INTREPID, η οποία δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο Οφθαλμολογικό περιοδικό Ophthalmology.

eye d02 b - Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Obsidian IRay - Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
OrayaMainUI 2 cropped - Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Thumbnail for detail images1 cropped - Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

 H Επιστημονική Ομάδα

  • Εμμανουήλ Α. Λαζαρίδης, BSc, MSc, PhD, MD, MBA, Ακτινοφυσικός Ιατρικής, Διευθυντής Κέντρου
  • Κατηνιώτης Γεώργιος MD, Aκτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου
  • Γεώργιος Καμπουγέρης MD, MRCSEd, PhD, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Οφθαλμίατρος
  • Παναγιώτης Μασαούτης, MD, Phd, MRCOphth, MRCSEd(Ophth), ICO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος
  • Πέτρος Αριστοδήμου BSc, MBBS, FRCOphth (London)
    Centre for the management of diseases of the vitreous, retina & macula, Vitreous Retina Macula Consultants Of Cyprus
  • Στέλιος Νικολετόπουλος, BSc, MSc, Ακτινοφυσικός Ιατρικής

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ